Benzina a început să se ieftinească în România. La cât a scăzut prețul și ce se întâmplă cu tarifele la motorină

Ana Anitoiu 16.03.2022, 12:13
Benzina a început să se ieftinească în România. La cât a scăzut prețul și ce se întâmplă cu tarifele la motorină

Benzina a început să se ieftinească ușor în România, în urma unei scumpiri accentuate ce a avut loc săptămâna trecută, când prețurile au crescut brusc, de la o zi la alta. Scăderea are loc la aproximativ o săptămână după isteria ce a avut loc la stațiile de alimentare din țară, unde oamenii s-au înghesuit să cumpere carburant, de teama creșterii considerabile a tarifelor.

La cât a scăzut prețul benzinei. Ce s-a întâmplat cu cel al motorinei

Prețul benzinei standard de la Stația Petrom de pe Șoseaua Virtuții era de 7,93 lei/litru, miercuri, 16 martie, cu cinci bani față de ziua precedentă. Însă, cel al motorinei a rămas același, de 7,98 lei/litrul, potrivit economica.net.

Această ușoară scădere a venit în urma scumpirii accentuate ce a avut loc săptămâna trecută, când la Petrom prețurile au crescut cu 45 de bani pe litru la benzină și cu 32 de bani pe litru la motorină, de la o zi la alta.

Benzina a inceput sa se ieftineasca in Romania
Pretul benzinei a inceput sa scada in Romania

Ce influențează prețurile benzinei și motorinei

Prețurile benzinei și motorinei depind de doi factori majori: cotațiile internaționale de referință pentru cele ale produselor petroliere din zona geografică – acestea depind mai ales de eprețul petrolului; și politica de taxare de pe fiecare piață, la care se adaugă compomenente locale precum costuri logistice și operaționale sau nivelul salarizării.

Astăzi, prețul petrolului a crescut la 100 de dolari pe baril. Însă, în ultimele zile, acesta a scăzut. În urmă cu șase zile, barilul costa 130 de dolari. Marți, cotațiile Platts pentru benzină au scăzut cu 57 de dolari pe tonă, după ce, cu două zile în urmă, cotația creștea cu 13 euro pe tonă, în ciuda unei ieftiniri a țițeiului Brent.

Ce amenzi au primit benzinăriile vinovate pentru isteria „carburanților de 11 lei litrul”

Vineri, Guvernul a anunțat noi amenzi ce au fost date benzinăriilor în urma scumpirii nejustificate a carburanților. ANAF a aplicat șase sancțiuni în valoare de 140.000 de lei; IGSU a dat amenzi de 750.000 de lei; iar sancțiunile ANPC au ajuns la nivelul de 950.000 de lei, după verificarea a peste 90 de stații de alimentare din țară.

În plus, președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor a dat un ordin de încetare a practicilor comerciale incorecte. Ordinul a fost adresat unei companii din România care a fost și sancționată cu cea mai mare amendă pe care o poate aplica ANPC. Adică de 100.000 de lei.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a explicat că această decizie implică revenirea la condițiile comerciale oferite de operatorul economic consumatorilor înainte de momentul modificării prețurilor. ANPC a considerat că nu există temei pentru majorarea de preț ce a fost practicată de operatorii economici în ultimele zile.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...