Amenzi pentru benzinăriile care au mărit preţurile. Ce au ajuns să facă acum românii care au cumpărat sute de litri de carburant

Stan Filon 11.03.2022, 16:44
Amenzi pentru benzinăriile care au mărit preţurile. Ce au ajuns să facă acum românii care au cumpărat sute de litri de carburant

Benzinăriile din România care au creat „isteria combustibilului”, miercuri seara, după ce au crescut nejustificat prețul la benzină și motorină, au primit zilele acestea vizita inspectorilor de la ANPC, ANAF și ISU, care s-a lăsat cu amenzi usturătoare. Premierul Nicolae Ciucă a dispus controale la stațiile de carburanți din țară, după ce miercuri seara unele dintre ele au început să vândă chiar și cu 11 lei litrul de combustibil.

Amenzi pentru benzinăriile care au mărit preţurile

Sute de benzinării care au vrut să facă un profit rapid și foarte consistent, prin majorarea prețului la carburant, asta după ce oricum benzina și motorina au ajuns la aproape 8 lei pe litru, au fost călcate acum de echipe formate din inspectori ANPC, ANAF şi ISU. Benzinarii au avut de dat explicații serioase însă inspectorii au constatat că majorarea de prețuri a fost una nejustificată, așa că au aplicat amenzi imense multor benzinării.

„În cadrul campaniei de verificare a practicilor comericale aplicate de furnizorii de carbunarţi din România, ANPC a finalizat verificările la peste 90 de staţii distribuţie a carburanţilor, la care se adaugă şi sediul central al unei companii care are în coordonare 215 staţii în total. Vorbim de rezultatele preliminare de la debutul declanşării acestor verificări. Nivelul amenzilor aplicate până acum de ANPC se ridică la 950.000 de lei. Pe lângă aceste sancţiuni contravenţionale, au fost date şi 10 avertismente, trei măsuri de oprire temporară a prestării de servicii, două propuneri de încetare a practicilor comerciale incorecte, patru decizii de încetare a practicilor comerciale incorecte, deja aprobate, la care se adăugă şi ordinul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului de încetare a practicilor comerciale incorecte.

Amenzi pentru benzinariile care au marit preturile
Amenzi pentru benzinariile care au marit preturile

De unde a plecat totul

E un ordin adresat unei companii din România care a fost şi amendată în acest sens cu cea mai mare amendă pe care ANPC-ul o poate da, respectiv 100.000 de lei. ANPC consideră că nu există temei pentru majorarea de preţ practicată de operatorii economici în ultimele zile. Controalele comisarilor APNC continuă la staţiile de furnizare a carburanţilor din întreaga ţară.

Isteria combustibilului ar fi pornit de la o benzinărie din Beiuș, județul Bihor. Oamenii care au cumpărat combustibil au postat fotografii pe internet cu prețul de 11 lei/litrul, iar acestea s-au viralizat. Oamenii au luat apoi cu asalt benzinăriile, formându-se cozi foarte mari. Din nefericire, Guvernul nu a precizat dacă benzinarul respectiv a fost controlat și el de inspectorii ANAF.

Românii nu s-au mulțumit să facă doar plinul, ci speriați de zvonul că litrul de motorină ar putea ajunge la 13 sau chiar 15 lei, au plecat spre benzinării cu canistre, bidoane, damigene și chiar tomberoane pe care le-au umplut ochi cu combustibili pe care au plătit chiar și 10 lei/litrul. A doua zi, după ce s-a constatat că creșterea a fost nejustificată și prețurile au revenit la cele cât de cât normale, mii de oameni au căutat pe google „condiții retur benzină sau motorină”.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...