Belarus se răzbună pe Polonia în criza migranților. Decizia majoră luată de guvernul lui Lukașenko

Stan Filon 17.11.2021, 20:57
Belarus se răzbună pe Polonia în criza migranților. Decizia majoră luată de guvernul lui Lukașenko

Belarus merge mai departe cu răzbunarea la adresa Uniunii Europene, dar mai ales asupra Poloniei și Germaniei. După ce a permis ca mii de migranți să ajungă la granița cu Polonia pentru a cere ajutorul Uniunii Europene, acum întrerupe și livrările de petrol spre Polonia și Germania. În plus, oprește și livrarea de energie electrică spre Ucraina.

Belarus se răzbună pe Polonia și pe Uniunea Europeană în criza migranților

Regimul Lukasenko merge mai departe cu răzbunarea la adresa Uniunii Europene, drept represalii pentru sancțiunile economice primite. Astfel, operatorul de conducte petroliere din Belarus a restricţionat temporar fluxurile de petrol către Polonia și Germania pentru o întreţinere neprogramată, după cum a anunţat Varşovia miercuri, relatează Moscow Times.

Operatorul polonez de conducte PERN Group a declarat că monopolul rusesc de conducte Transneft a informat-o că ”pomparea de petrol către Polonia şi Germania va fi uşor redusă”. Cu toate acestea, oficialii polonezi au dat asigurări că depozitele Poloniei sunt complet securizate. ”Volumul lunar de materie primă va fi îndeplinit conform aşteptărilor. Depozitele de petrol ale Poloniei sunt complet securizate şi funcţionează continuu”, a mai transmis PERN Group.

Belarus se razbuna pe Polonia si pe Uniunea Europeana in criza migrantilor
Belarus se razbuna pe Polonia si pe Uniunea Europeana in criza migrantilor

A oprit livrarea de petrol către Polonia și Germania, după ce nemții au suspendat procedura de certificare a gazoductului Nord Stream 2

Preşedintele din Belarus, Aleksandr Lukaşenko, a ameninţat săptămâna trecută că va întrerupe tranzitul gazelor naturale către Europa, ca răspuns la orice noi sancţiuni legate de criza migranţilor. Nu s-a limitat la simple amenințări, ci a trecut acum la fapte.

Compania Gomeltransneft Druzhba din Belarus a restricţionat aprovizionarea cu petrol către Polonia și Germania la o zi după ce autoritatea de reglementare a energiei din Germania a suspendat procedura de certificare a gazoductului Nord Stream 2.

”Începând de ieri (16 noiembrie), Gomeltransneft a început o întreţinere neplanificată la una dintre liniile conductei Druzhba, după ce a restricţionat pomparea [tiţeiului] către Adamowa Zastawa [în Polonia] pentru trei zile, dar planul lunar nu este revizuit”, a declarat miercuri un purtător de cuvânt al Transneft, citat de Argus.

Druzhba este una dintre cele mai mari reţele de conducte de ţiţei din lume. Aceasta transportă ţiţeiul rusesc către Mozyr, în Belarus, unde se desparte într-o ramură de nord, către Polonia şi Germania, şi o ramură de sud prin Ucraina până în Slovacia, Republica Cehă şi Ungaria.

Totodată, Belarus a anunţat că începând de joi întrerupe furnizarea de energie electrică către Ucraina. ”Livrările de energie electrică către Ucraina vor fi întrerupte începând cu 18 noiembrie, în conformitate cu procedura stabilită de interacţiune în cadrul relaţiilor contractuale”, a anunţat miercuri Ministerului Energiei de la Minsk.

Urmăriți Impact.ro și pe