Beijingul întețește carantina COVID. Locuitorii din Shanghai denunță regulile inegale

Mihnea Tălău 24.05.2022, 10:41
Beijingul întețește carantina COVID. Locuitorii din Shanghai denunță regulile inegale

Beijingul a intensificat eforturile de carantină pentru a pune capăt epidemiei de COVID, care durează de o lună, în timp ce noi semne de frustrare au apărut în Shanghai, unde mulți au deplâns restricțiile nedrepte, în timp ce orașul cu 25 de milioane de locuitori se pregătește să ridice o închidere prelungită în doar o săptămână.

Măsuri drastice deși situația nu este una disperată

Chiar dacă încercările drastice ale Chinei de a eradica în totalitate COVID – abordarea sa „zero-COVID” – afectează perspectivele celei de-a doua economii mondiale, noile cazuri de infectare raportate rămân cu mult sub nivelurile înregistrate în multe orașe occidentale. Capitala a raportat luni 48 de cazuri noi în rândul populației sale de 22 de milioane de locuitori, iar Shanghai a raportat mai puțin de 500 de cazuri.

Cu toate acestea, vicepremierul chinez Sun Chunlan a cerut măsuri mai riguroase pentru a reduce transmiterea virusului și pentru a adera la politica națională de zero-COVID în timpul unui turneu de inspecție la Beijing, a raportat marți agenția de stat Xinhua, citată de Reuters.

Situația din Beijing a fost gestionabilă, dar eforturile de limitare nu se pot ușura, a spus ea, potrivit Xinhua.

Alertă de sănătate ca la Wuhan. China anunță primii trei morți în focarul de COVID-19 din Shanghai

Tratament inegal în rândul unor locuitori

Într-un exemplu al rigurozității abordării Beijingului, aproximativ 1.800 de persoane dintr-un cartier al orașului au fost relocate în orașul Zhangjiakou din provincia vecină Hebei pentru carantină, a raportat cotidianul Beijing Daily, susținut de stat.

În continuare sunt în vigoare instrucțiuni pentru locuitorii din șase din cele 16 districte ale capitalei de a lucra de acasă, în timp ce alte trei districte au încurajat oamenii să urmeze astfel de măsuri, fiecare district fiind responsabil pentru punerea în aplicare a propriilor orientări.

Beijingul a redus deja transportul public, solicitând închiderea unor centre comerciale și a altor locuri de desfășurare a activității și sigilând clădirile în care au fost detectate noi cazuri.

În Shanghai, autoritățile intenționează să mențină majoritatea restricțiilor în vigoare în această lună, înainte de o ridicare mai completă a închiderii de două luni, începând cu 1 iunie. Chiar și atunci, locurile publice vor trebui să limiteze fluxul de persoane la 75% din capacitate.

În condițiile în care Shanghaiul a fost declarat oficial oraș „zero-COVID”, unele autorități au permis mai multor persoane să iasă din case pentru perioade scurte de timp în cursul săptămânii trecute, iar mai multe supermarketuri și farmacii au fost autorizate să se redeschidă și să asigure livrări.

Dar alți oficiali de nivel inferior au înăsprit separat restricțiile în unele cartiere, ordonând locuitorilor să se întoarcă în casă pentru a cimenta progresele realizate până acum în timpul ultimei ture a orașului în vederea ieșirii din izolare.

Acest lucru a dus la frustrare și la plângeri privind tratamentul inegal în rândul unor locuitori.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...