Beatrice Rancea, dusă la audieri în urma perchezițiilor la Opera Naţională Română din Iași privind fraudele financiare VIDEO

Elena Avramescu 01.03.2021, 16:15
Beatrice Rancea, dusă la audieri în urma perchezițiilor la Opera Naţională Română din Iași privind fraudele financiare VIDEO

Beatrice Rancea, dusă la audieri. Managerul Operei Naționale Iași este acuzată de procurorii DIICOT de constituire a unui grup infracțional organizat specializat în săvârșirea infracțiunilor de delapidare și fals care a produs un prejudiciu de 5 milioane de euro.

Beatrice Rancea, dusă la audieri

In această dimineață, procurorii DIICOT impreună cu ofițeri de poliție judiciara au efectuat 26 de percheziții domiciliare în Iasi și București, iar 14 persoane au fost duse la audieri. Conform procurorilor DIICOT, Beatrice Rancea, în calitate de manager al Operei Naționale Iași și Operei Naționale București a constituit un grup infracțional organizat, la care au aderat și alte persoane. Acțiunile acestora vizau delapidarea, în diferite moduri, a subvențiilor acordate de Ministerul Culturii pentru promovarea sistemului cultural prin intermediul Operei Naționale București și a Operei Naționale Române Iași.

Investigația penală a scos în evidență faptul că activitatea infracțională a grupării a acoperit, pe de o parte, întreaga gamă a achizițiilor, iar pe de altă parte au vizat și cheltuielile cu colaboratorii și chiriile. Gruparea a acționat, în diferite perioade, atât în municipiul Iași, cât și în București, activitatea infracțională din ultima perioadă fiind desfășurată pe raza municipiului Iași.

Beatrice Rancea, dusă la audieri

Politiștii Brigăzii de Combatere a Crimei Organizate și procurorii DIICOT Iași efectuează cercetări într-un dosar penal întocmit sub aspectul săvârșirii infracțiunii de consituire a unui grup infracțional organizat, delapidare în formă continuată, fals și uz de fals. In baza acestui dosar penal, astăzi sunt efectuate 27 de percheziții domiciliare, urmând a fi puse în aplicare 14 mandate de aducere. Cercetările continuă pentru stabilirea întregii situații de fapt și pentru a fi dispuse măsurile legale care se impun, spune Anca Vîjiac- purtător de cuvânt IPJ Iași.

Procurorii DIICOT au adus de acasă mai mulți angajati ai Operei Nationale Iași. Perchezitiile și acuzațiile care implică Opera Națională din Iași pătează imaginea instituției, spun sindicaliștii. Aceeași oameni din sindicat care au protestat 43 de zile pentru demiterea actualului manager și care spun că aveau suspiciunea unor nereguli, dar nu așa de mari.

Din păcate, este trist ca într-o instituție de cultură să existe probleme de această natură. Noi am făcut sesizări de-a lungul timpul la Ministerul Culturii. De acolo se trage și raportul care a fost trimis așa cum și ministrul Bogdan Gheorghiu a zis că a fost trimis la Parchetele de pe lângă Tribunalul Iași și probabil de acolo sunt și actiunile de astăzi, nu știu, nu cunosc detalii. Intuiam că se anchetează. Noi de altfel, am mai depus sesizări. Mai este un raport al Ministerului Culturii pe care domnul ministru Gheoghiu a zis că îl va face public, a declarat Marius Aftaragaci, președintele sindicatului ARTIS Moldova.

După apoape 7 ore de percheziții în instituție, Beatrice Rancea a fost ridicată și dusă la audieri.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...