Băuturile preferate de români iarna care pot încetini pierderea memoriei. Concluziile unui studiu recent

Ana Anitoiu 24.11.2022, 16:35
Băuturile preferate de români iarna care pot încetini pierderea memoriei. Concluziile unui studiu recent

Unele dintre băuturile preferate ale românilor, în sezonul rece, pot încetini pierderea memoriei, după cum arată concluziile unui studiu ce au fost publicate recent, după aproape șapte ani de cercetări efectuate pe un eșantion format din sute de persoane.

Ce băuturi preferate de români pot încetini pierderea memoriei

La studiu au participat 961 de persoane, cu o vârstă medie de 81 de ani, care nu sufereau de demență. Aceste persoane au fost monitorizate timp de aproape șapte ani. În fiecare an, au răspuns unor întrebări referitoare la obiceiurile lor alimentare și unor evaluări cognitive și de memorie.

De asemenea, participanților li s-au pus întrebări referitoare la nivelul lor de educație, la timpul pe care l-au petrecut implicându-se în activități fizice și la cel dedicat cititului.

Participanții la studiu au fost împărțiți în grupuri, în funcție de consumul de flavonoli. Un grup a consumat aproximativ 10 mg pe zi, un altul a consumat 15 mg, iar altul aproximativ 5 mg.

Concluzia la care au ajuns oamenii de știință care au efectuat studiul a fost că flavonolii consumați într-o cantitate suficientă ajută la încetinirea declinului cognitiv și a pierderii memoriei. Aceștia se găsesc în fructe și legume, precum și în două băuturi preferate de români în timpul iernii – ceai și vin.

Bauturile preferate de romani iarna care pot incetini pierderea memoriei. Concluziile unui studiu recent
Ceaiul poate contribui la incetinirea pierderii memoriei. Foto: pexels.com

Ce diferență fac băuturile preferate de români în privința încetinirii pierderii memoriei

Conform cercetătorilor, persoanele care au consumat cea mai mare cantitate de flavonoide au înregistrat o deteriorare mai lentă a funcției cognitive cu 0,4 unități pe deceniu decât cele cu cel mai mic aport.

Autorul principal al studiului, Thomas M. Holland, a explicat că acest lucru se datorează faptului că flavonolii au proprietăți antiinflamatorii și antioxidante.

Cercetătorii au precizat că rata deteriorării cognitive a fost cu 0,2 unități pe deceniu mai lentă în rândul celor care au consumat mai multă quercetină. Oamenii de știință au adăugat că cei care au avut un aport mai mare de miricetină au avut o rată de 0,3 unități de pierdere a memoriei.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...