Băuturile alcoolice care nu se vor mai găsi în Rusia. Magazinele rămân cu rafturile goale

Andra Daoud 24.09.2022, 15:21
Băuturile alcoolice care nu se vor mai găsi în Rusia. Magazinele rămân cu rafturile goale

Marii retaileri din Rusia se confruntă cu o lipsă acută de băuturi alcoolice, iar situația va fi și mai dificilă în perioada următoare. Gama de alcool de import a scăzut cu 40-95% față de anul trecut și este de așteptat ca mai mult de jumătate din produsele rămase să dispară de pe rafturi în perioada următoare, iar prețurile să crească.

Criză de băuturi alcoolice în Rusia

Operatorii economici de pe piața din Rusia sunt de părere că importul paralel de alcool este o soluție pentru a depăși criza, însă distribuitorii și producătorii se opun. Sub amenințarea unei crize de whisky și coniac, marile lanțuri de magazine sunt dispuse să înceapă să importe pe cont propriu mărci cunoscute de băuturi alcoolice, pentru a avea ce vinde, sunt de părere experții.

În timpul verii, sortimentele de alcool importate în rețelele federale a scăzut cu până la 95% față de anul trecut, în funcție de categoria de alcool. Cantitatea care se importă acum ar putea scădea la jumătate în următoarele trei luni, dacă situația se menține, estimează experții. Datele au fost puse la dispoziție de către Asociația Companiilor de Retail și, potrivit acestor date, importurile de băuturi alcoolice din marile lanțuri de magazine au înregistrat scăderi între 60% și 100% în această perioadă.

Furnizarea de vinuri spumante din regiunea Champagne (cunoscute drept șampanie) a fost oprită complet, ca parte a pachetelor de sancțiuni împotriva Rusiei, după declanșarea războiului din Ucraina. De asemenea, importul de whisky a scăzut cu 70%, iar coniacul francez și berea importate au scăzut și ele cu 60%.

Bauturile alcoolice care nu se vor mai gasi in Rusia. Magazinele raman cu rafturile goale 2
Rusia se confrunta cu o criza de bauturi alcoolice

Scade cantitatea, crește prețul

În aceste condiții, prețul de achiziție pentru alcoolul de import a crescut din luna februarie chiar și cu 40%, în timp ce pentru unele articole din categoria băuturilor alcoolice prețul este și cu 70% mai mare.

Potrivit datelor disponibile în prima jumătate a anului, importul de băuturi spirtoase a scăzut cu aproape 35%, ajungând în prezent la 32,65 milioane de litri. Cantitatea de whisky importată a scăzut și ea la jumătate, fiind în prezent de 11,8 milioane de litri.

Ca parte a pachetului de sancțiuni împotriva Rusiei, SUA au interzis complet expedierea de alcool către Rusia, în timp ce Uniunea Europeană a limitat exportul către Rusia la 300 de euro pe unitate. În paralel, unele companii private au oprit și ele exporturile către Rusia sau au ieșit de pe piața de acolo.

Asociația Companiilor de Retail a înaintat o cerere către guvern, prin care solicită ca o serie de băuturi alcoolice să fie incluse pe lista cu importuri paralele permise. Printre mărcile dorite se numără Moet, Veuve Clicquot, Absolut, Hennessy, Jack Daniel’s, Jim Beam și altele. O decizie în acest sens ar trebui să fie luată de guvernul de la Moscova până la finalul lunii septembrie.

Urmăriți Impact.ro și pe