Băutura pe care românii o cred cea mai sănătoasă și e, de fapt, extrem de nocivă. Efectul asupra organismului se vede în timp

Ana Anitoiu, Radu Oprișan 25.03.2021, 16:33
Băutura pe care românii o cred cea mai sănătoasă și e, de fapt, extrem de nocivă. Efectul asupra organismului se vede în timp

Băutura pe care românii o cred cea mai sănătoasă deși, de fapt, este extrem de nocivă, a fost dezvăluită de Mihaela Bilic. Medicul nutriționist a explicat că efectul consumului acesteia asupra organismului se vede în timp și a spus ce alternative există, atât pentru menținerea sănătății, cât și pentru evitarea acumulării de kilograme nedorite.

Care este băutura pe care românii o cred sănătoasă, deși este nocivă

Potrivit medicului nutriționist Mihaela Bilic, cei care credeau că băutura cea mai sănătoasă este un suc de fructe natural s-au înșelat amarnic. Primele conțin fructoză simplă și apă, iar celelalte zahăr din sfecla de zahăr, adică un dizaharid – o moleculă de glucoză și una de fructoză. Aportul lor caloric este același, de 4 calorii pe gram, deci îngrașă la fel de mult. Totuși, prima categorie are un avantaj.

”Indiferent că e vorba de fresh sau băutură carbogazoasă sucurile sunt asemănătoare și la fel de păcătoase. Fructoza are un avantaj – se absoarbe mai lent în sânge. Însă, avantajul acesta este bun doar în cazul diabeticilor, pentru că fructoza nu face descărcare de insulină. Însă din punct de vedere al îngrășatului, și fructoza și zaharoza, adică zahărul clasic, îngrașă la fel. Fie că e vorba de un fresh proaspăt, stors de noi din portocale, apă cu fructoză, fie că e vorba de suc în cutie de carton care nu are adaos de zahăr, avem 40 de calorii pe suta de mililitri, adică între 9 și 10 grame de fructoză pe suta de mililitri. Într-un pahar de suc avem cam 120 de calorii”, a spus Mihaela Bilic.

Bautura pe care romanii o cred cea mai sanatoasa si e, de fapt, extrem de nociva. Efectul asupra organismului se vede in timp
Mihaela Bilic a explicat de ce ingrasa sucurile si care sunt variantele mai sanatoase

Care este motivul pentru care sucurile îngrașă

De asemenea, medicul nutriționist a explicat care este motivul pentru care sucurile îngrașă. Potrivit Mihaelei Bilic, cele 120 de calorii dintr-un pahar cu suc se depun repede și cu siguranță, fără să poată fi cheltuite prin mișcare. Motivul este simplu și are legătură cu o capacitate ce îi lipsește organismului.

”Problema este că sunt exclusiv calorii din apă cu fructoză care nu pot fi cheltuite prin mișcare. Nu că zahărul s-ar comporta altfel, însă și carbogazoasele au tot 40 de calorii pe suta de mililitri. Deci indiferent dacă bem suc natural sau suc carbogazos, aportul pentru organism de calorii este identic. În momentul în care noi bem un pahar de suc, organismul are impresia că bem apă, pentru că el nu știe să numere caloriile ce vin din lichide. Le consideră apă chioară. Fiecare 120 de calorii venite dintr-un pahar de suc se pune, se cunoaște”, a explicat Mihaela Bilic.

Care sunt, de fapt, cele mai sănătoase alternative

Pentru persoanele nemulțumite de aceste vești, Mihaela Bilic a avut și o veste bună. Există alternative la consumul acestor sucuri. Prima este alegerea băuturilor ”zero”, cu îndulcitori. Avantajul acestora, fie că au zaharină ori aspartam, este că taie pofta de mâncare și scad pofta de dulce.

”Sau și mai corect și mai sănătos, mâncați fructul ca atare, așa cum l-a făcut natura. Pentru că în fruct apa cu fructoză este diluată, amestecată cu multe fibre. Și atunci pe măsură ce tu îl mănânci, organismul efectiv absoarbe lent acea fructoză. Ca să mănânci o portocală îți ia cam 10 minute dacă o mesteci bine și atunci impactul asupra ficatului, asupra metabolismului este aproape invizibil. Plus că o portocală întreagă, mâncată cu tot cu pulpă, are sub 50 de calorii. Deci fructele sunt desertul perfect, ideal, cel mai sănătos, făcut de natură. În schimb, esența de fructe, indiferent că e fresh făcută sau carbogazoasă mai bine dați-o-ncolo și beți apă simplă, că apa chioară întotdeauna a fost sănătoasă”, a mai spus Mihaela Bilic.

Urmăriți Impact.ro și pe