Barem Limba și literatura română. Cum se rezolvau, de fapt, subiectele la prima probă a Evaluării Naționale

Daria Petrescu 15.06.2020, 11:26
Barem Limba și literatura română. Cum se rezolvau, de fapt, subiectele la prima probă a Evaluării Naționale

Peste 170 de mii de elevi au început luni, 15 iunie Evaluarea Națională cu proba la Limba și literatura română. Examenul s-a susținut începând cu ora 9 dimineața, după ce toți copiii au trecut de triajul epidemiologic. În acest an, se va organiza o sesiune specială a Evaluării Naționale, pe fondul crizei coronavirusului și a măsurilor de protecție impuse de autorități. Cum se rezolvau, de fapt, subiectele la prima probă, de Limba și literatura română.

Subiecte Limba și Literatura română, la Evaluarea Națională

Primul subiect le-a solicitat elevilor să analizeze și să răspundă la mai multe subiecte pe baza unui text la prima vedere – „Zborul”, scris de Sorin Titel. Pe de altă parte, subiectul I B a presupus redactarea unei compuneri de cel puțin 150 de cuvinte. Elevii trebuiau să motiveze apartenența la genul epic a textului precizat anterior. De asemenea, la Subiectul II B, absolvenții de gimnaziu au avut de scris o narațiune de 150-300 de cuvinte, în care să prezinte o întâmplare petrecută în timpul unei activități preferate.

Foto - antena3.ro

Foto - antena3.ro
Foto – antena3.ro

Barem Limba și literatura română, rezolvarea subiectelor

Informații privind baremul și rezolvarea subiectelor la Limba și Literatura Română se regăsesc publicate și pe site-ul edu.ro.

Baremul la Limba și Literatura Română Sursă - edu.ro

Baremul la Limba și Literatura Română Sursă - edu.ro
Baremul la Limba și Literatura Română
Sursă – edu.ro

Prima probă a Evaluării Naționale a început la ora 9, iar unele școli și-au chemat candidații încă de la ora 7, ca să fie făcut în timp util triajul epidemiologic, înainte să li se dea voie în săli.

Elevii care vor avea o temperatură mai mare de 37,3 grade vor fi testați de patru ori, în total, la intervale de câteva minute, la umbra.

Sesiunea specială pentru cei cu probleme de sănătate. Adică pentru cei care au fost în izolare, care au avut temperatură prea mare sau au fost confirmați cu coronavirus . Aceștia vor avea ca primă zi de probe 29 iunie în cazul Evaluării Naționale, iar la Bacalaureat – 6 iulie.

Cum sunt evaluați elevii

Doi profesori evaluatori vor corecta lucrările elevilor, în săli separate. Aceștia vor ține cont de baremul elaborat de Centrul Național de Evaluare și Examinare. Totodată, profesorii nu provin din aceleași unități școlare cu elevii care au susținut examenul în centrul de evaluare respectiv, potrivit digi24.ro.

Pe de o parte, în cazul în care există o diferență între notele oferite de evaluatori, iar aceasta depășește un punct, se va calcula media artimetică. Rezultatul cu două zecimale va fi nota finală. Astfel, notele finale se vor afișa la sediul unității de învățământ.

Cei care trebuie să susțină Evaluarea Națională sunt absolvenții claselor a VIII-a. Aceștia vor fi evaluați cu privire la competențele dobândite pe parcursul gimnaziului. Acest tip de examen se desfășoară anual, într-o singură sesiune. Totodată, elevii și părinții trebuie să știe că aceste evaluări nu pot fi „picate”. Notele pe care elevii le obțin sunt importante în proporție de 80% pentru admiterea la liceu. Restul de 20 de procente îl reprezintă media claselor V-VIII.

După prima probă, cea de Limbă română, miercuri, 17 iunie, elevii vor susține examenul la matematică.

Sunt 172 de mii de absolvenți de clasa a 8-a, respectiv aproximativ 150 de mii de liceu

În sălile de examen vor avea loc cel mult 10 elevi, locurile pentru ei vor fi stabilite astfel încât să fie o distanță de cel puțin 2 metri, pe rânduri și între rânduri, și bineînțeles în încăperi ar trebui să fie covorașe dezinfectante, măști de protecție și dezinfectante pentru mâini.

Ce reguli trebuie respectate

Ministrul Educației Naționale Monica Anisie a făcut noi precizări despre examenul de Evaluare Națională 2020,  care a început  luni, 15 iunie.

„Îi anunț pe toți elevii și părinții că accesul în centrul de examen se va face până la ora 08.30 de minute. Fiecare unitate de învățământ a stabilit un grafic în așa fel încât să nu existe la poarta școlii aglomerație și să se respecte măsurile de prevenire și combatere a îmbolnăvirilor.

În sălile de examen vor avea loc cel mult 10 elevi
În sălile de examen vor avea loc cel mult 10 elevi

Prin urmare, la poarta unității de învățământ, a centrului de examen, va exista un cadru medical care va realiza triajul epidemiologic și va îndruma elevii către sălile de examen împreună cu un cadru didactic din comisia de examen.

Totodată, pentru acei copii care au temperatura corporală peste 37 cu 3, recomand cadrelor medicale să repete succesiv, de 3 ori, acel procedeu de luare a temperaturii și, în același timp, să lase un termen de două – cinci minute pentru procesul acesta în care elevul este supus triajului epidemiologic”, a spus ministrul Educației într-o conferință de presă.

Calendar Evaluare Națională 2020

-2 – 5 iunie – înscrierea elevilor

-15 iunie – probă scrisă: Limba şi literatura română

-17 iunie – probă scrisă: Matematică

-18 iunie – probă scrisă: Limba şi literatura maternă

-22 iunie – Afişarea rezultatelor înaintea contestaţiilor (până la ora 14:00)

-22 iunie (orele 16:00 – 19:00) – Depunerea contestaţiilor

-23 iunie (orele 8:00 – 12:00) – Depunerea contestaţiilor

-23-26 iunie – Soluţionarea contestaţiilor

-27 iunie – Afişarea rezultatelor finale după soluţionarea contestaţiilor

Calendar sesiune specială Evaluare Națională 2020:

-22-26 iunie: înscrierea candidaților

-29 iunie: Limba și literatura română

-30 iunie: Matematică

-1 iulie: Limba și literatura maternă

-2 iulie: afișarea rezultatelor (ora 12:00)

-2 iulie: depunerea contestațiilor (între orele 14:00 – 19:00)

-4 iulie: afișarea rezultatelor finale (după ora 12:00) la Evaluare Națională 2020.

 

Urmăriți Impact.ro și pe