Elevii clasei a VIII-a și cei de a XII-a vor susține în mai puțin de o săptămâna Evaluarea Națională, respectiv Bacalaureatul. Examenele se vor desfășura în condiții stricte impuse de pandemie. Ministrul Educației, Monica Anisie a explicat care vor fi regulile și cum se vor defășura probele.
Potrivit ministrul Educației pentru ca examenelele să se desfășoare în siguranță, elevii de gimnaziu și cei de liceu vor fi suspuși unui examen epidemiologic înainte de a intra în sala de examen. Astfel, cei care vor avea temperatura peste maximul admis (37,3 grade Celsius), vor fi în izolare sau în carantină din cauza pandemiei de Covid-19, ori din motive de sănătate nu pot participa la prima sesiune de examene, se vor putea înscrie ulterior la o sesiune specială.
În cazul elevilor care au apucat deja să suțină o probă sau chiar două, însă între timp s-au îmbolnăvit și nu au trecut testul epidemiologic, își vor relua examenle de unde au rămas.
„Este foarte important să ştie elevul şi părintele că nu va mai relua un examen dat. Dacă deja a susţinut prima probă de limba şi literatura română pe 15 iunie la Evaluarea Naţională şi la proba de matematică să spunem că are temperatură peste 37,3 grade, în momentul în care participă la etapa specială nu mai este nevoie să dea iar proba de limba română. Este o veste nouă. Este prevăzut în ordinul pe care l-am aprobat. Reiau examenele din punctul în care au rămas”, a explicat ministrul Educației.
La intrarea în unitatea de învățământ în care elevii vor susține examenle, aceștia vor trece printr-un triaj epidemiologic. În fiecare unitate va fi un cadru medical, iar atât elevii cât și profesorii sunt obligați să poarte mască de protecție. Pentru a se păstra distanțarea socială într-o clasă nu vor fi distribuiți mai mult de zece elevi.
Prima probă scrisă de la Evaluarea Națională, cea la Limba Română va avea loc pe data de 15 iunie. Pe 17 iunie se va da proba la Matematică, pe 18 iunie la Limba Maternă, iar pe 22 iunie se vor afișa rezultatele.
Bacalaureatul începe pe data de 22 iunie cu proba scrisă de Limba și literatura română. Pe 23 iunie se va desfășura proba scrisă de Limba și literatura maternă, pe 24 iunie proba obligatorie a profilului, iar pe 25 iunie proba la alegere a profilului și specializării. Rezultatele se vor afișa pe 30 iunie.