Bărbatul care a concurat ca femeie la Jocurile Olimpice. Așa fusese crescut de la naștere, cum a fost posibil

Andra Daoud 11.12.2021, 18:44

Dora Ratjen a păcălit o lume întreagă, a obținut medalii olimpice și chiar a stabilit recordul mondial la săritura în înălțime, la feminin. Performanțele sportive pe care le-a stabilit în anii ’30 au pălit atunci când s-a aflat că, de fapt, nu era femeie, ci bărbat, dar concurase ca femeie și fusese crescută așa încă din primii ani de viață. Cum a fost posibil așa ceva și ce explicații au avut părinții.

Bărbatul care a concurat ca femeie la Jocurile Olimpice

Jocurile Olimpice din 1936, cunoscute și ca „olimpiadele naziste”, au avut loc la Berlin și au stârnit o mulțime de controverse la acea vreme, fiind considerate un mijloc prin care Hitler și-a promovat ideologia. O altă controversă legată de acele Jocuri Olimpice avea să fie descoperită însă doi ani mai târziu. Dora Ratjen era „o atletă de origine germană” care, în 1936, se remarca obținând locul patru la săritura în înălțime, la feminin, fără ca nimeni să bănuiască faptul că este, de fapt, bărbat.

Adevăratul vârf al carierei sportive l-a atins doi ani mai târziu, la Campionatele Europene de Atletism, unde a câștigat medalia de aur și a stabilit un record mondial la săritura în înălțime (1,70m), tot la feminin. În timp ce se întorcea acasă cu trenul de la competiție, avea însă să fie demascată și toată lumea afla că este, de fapt, un sportiv, nu o sportivă.

Dora mergea cu trenul de la Koln înapoi spre casă, când conductorul a alertat poliția, reclamând că un bărbat îmbrăcat în femeie călătorește cu trenul său. Oamenii legii au reținut-o atunci pe Dora care, după ce a fost amenințată că va fi examinată cu forța, a decis să spună adevărul. În ciuda faptului că toată lumea a aflat că mințise în legătură cu sexul ei, Dora s-a simțit eliberată în momentul în care nu a mai fost nevoită să se prefacă.

Bărbatul care a concurat ca femeie la Jocurile Olimpice. Așa fusese crescut de la naștere, cum a fost posibil
Bărbatul care a concurat ca femeie la Jocurile Olimpice. Așa fusese crescut de la naștere, cum a fost posibil

Cum a fost posibil să fie crescută ca fată, deși era băiat

În timpul anchetei, polițiștii l-au luat la întebări pe tatăl sportivei/ sportivului. Acesta a declarat că, din cauza unei greșeli, atunci când s-a născut, copilul său a fost înregistrat cu nume de fată, deși era băiat.

Nu am stat lângă patul soției mele în timpul nașterii, eram în bucătărie în acel moment. Când s-a născut copilul, moașa mi-a spus că este un băiat. Dar cinci minute mai târziu a spus că la urma urmei, este o fată, a povestit Heinrich, tatăl Dorei.

Așa se face că bebelușul a primit prenume de fată. La rândul său, Dora a povestit că a fost crescută ca fată toată copilăria, purtând haine feminine și comportându-se ca atare. Când a crescut, și-a dat seama însă că era băiat, nu fată, așa cum fusese determinată să se comporte.

O anomalie genetică i-a indus în eroare pe părinți

Adevărul a fost undeva la mijloc pentru că, în urma examinării de către un medic, s-a constatat că Dora avea o anomalie a organelor genitale, motiv pentru care părinții săi au fost induși în eroare, neștiind exact dacă este fată sau băiat. După ce s-a aflat în presă că este bărbat, nu femeie, i s-au retras medaliile și i s-a interzis participarea la competiții sportive pe viitor. Cu toate că i-a fost compromisă cariera sportivă, Dora s-a simțit eliberat(ă) după aflarea adevărului.

”Părinții mei m-au crescut ca pe o fată. Prin urmare, am purtat haine de fată toată copilăria mea. Dar de la vârsta de 10 sau 11 ani am început să-mi dau seama că nu sunt femeie, ci bărbat. Cu toate acestea, nu mi-am întrebat niciodată părinții de ce a trebuit să port haine de femei, chiar dacă eu eram bărbat” spunea Dora.

 

 

Urmăriți Impact.ro și pe