Bancnotele acestea trebuie schimbate cât mai rapid. Comisia Europeană a făcut anunţul

Badea Violeta 05.04.2022, 16:15
Bancnotele acestea trebuie schimbate cât mai rapid. Comisia Europeană a făcut anunţul

Anunț important venit din partea Comisiei Europene! Oficialii informează că o nouă modificare importantă va apărea pe piaţa monetară din Europa şi implicit din România. Schimbarea vine în contextul invaziei Ucrainei de către Rusia. Află ce bancnote trebuie schimbate cât mai rapid de toate băncile din statele membre ale UE!

Comisia Europeană, anunț privind schimbarea acestor bancnote

În cele peste 40 de zile de la izbucnirea războiului din Ucraina, sute de mii de cetățeni ai acestei țări s-au refugiat în alte state din Europa, pentru a scapa cu viață din calea bombardamentelor ruse. Mulți au trecut granița în România, însă majoritatea dintre ei au plecat către alte destinații europene.

Aflaţi pe teritorii străine, ucrainenii se confruntă cu o mare problemă. Mai exact, aceștia nu își pot schimba banii în moneda locală, astfel că le este imposibil să se descurce cu diverse cheltuieli. Pentru a rezolva această situație, Comisia Europeană cere tuturor băncilor europene să schimbe banii refugiaților în moneda locală.

Multe dintre cele circa patru milioane de persoane care au fugit din Ucraina de la invazia Rusiei au întâmpinat dificultăți în a schimba grivna cu moneda locală, deoarece convertibilitatea este limitată, iar băncile nu au fost dispuse să își asume riscurile legate de fluctuațiile bruște ale cursului de schimb. În țara noastră, doar BCR schimbă banii ucrainenilor, restul băncilor refuzând să facă acest lucru.

Aceste bacnote trebuie schimbate urgent
Aceste bacnote trebuie schimbate urgent

Singura țară care face deja asta

Propunerea Comisiei Europene vine în completarea asistenței umanitare oferite de UE persoanelor care fug din calea războiului, conform unei declarații, în care se precizează că acestă măsură ar trebui să rămână în vigoare cel puțin trei luni.

Oficialii lucrează la un plan de săptămâni întregi. Președinta Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, a declarat la 10 martie că ține legătura cu alte instituții europene pentru a ajuta autoritățile ucrainene, dar și populația acestei țări „să aibă acces la monede alternative”.

BCE a prezentat diverse opțiuni într-un document pentru Comisie, conform unui raport al celor de la Reuters. Opțiunea preferată a fost aceea de a acționa ca agent fiscal pentru UE, iar o alternativă presupunea un mandat din partea băncii centrale a Ucrainei și o garanție a UE.

Modelul recomandat acum statelor membre ale UE este deja operațional în Polonia. Refugiații au putut să se adreseze timp de o săptămână unor sucursale ale unor bănci comerciale pentru a face schimbul.

Banca Națională a Poloniei cumpără apoi bancnote de la acești creditori și le schimbă la banca centrală ucraineană, care s-a angajat să accepte până la 10 miliarde de grivne.

Urmăriți Impact.ro și pe
Badea Violeta
  Este redactor Impact.ro, acest site reușind să îi redea satisfacția reală a unei pasiuni și a unui loc de muncă în acealași timp. Violeta a terminat Facultatea de Jurnalism și...