Băncile din România, victorie în instanță în fața ANPC în privința ordinului care impunea recalcularea dobânzilor

Corina Oprea 16.06.2023, 21:43
Băncile din România, victorie în instanță în fața ANPC în privința ordinului care impunea recalcularea dobânzilor

Răsturnare de situație, după ce 11 bănci din România au fost sancționate de către Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) pentru practici comerciale înșelătoare în ceea ce privește rambursarea creditelor. Banca Transilvania a câștigat procesul, după ce  a chemat în judecată Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) şi președintele acesteia.

Băncile, câștig de cauză în fața ANPC

Cererea de suspendare depusă de Banca Transilvania în fața Curții de Apel Cluj a fost acceptată. Aceasta a adus în instanță Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) și președintele său, după ce a sancționat băncile, pe motiv că au recurs la „practici comerciale înșelătoare cu privire la calculul ratelor”

Deoarece ordinul emis de ANPC a avut repercusiuni și asupra altor instituții bancare, acțiunea propusă de BT va avea consecințe și asupra acestora. Sancțiunile au la bază același ordin, ceea ce înseamnă că toate băncile sunt vizate.

„Admite cererea de suspendare formulată de reclamanta Banca Transilvania SA în contradictoriu cu pârâţii Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) şi Președintele ANPC. Dispune suspendarea Ordinului nr.424 din 23.05.2023 emis de Președintele ANPC până la pronunţarea instanţei de fond. Executorie de drept. Cu recurs în termen de 5 zile de la comunicare care se depune, sub sancțiunea nulităţii, la Curtea de Apel Cluj. Pronunţată azi 16.06.2023 prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei.”, se arată în document: Hotarâre 333/2023 16.06.2023.

Magistrații au decis să suspende aplicarea ordinului (nr.424 din 23.05.2023) emis de președintele ANPC până când instanța de fond va emite o decizie în acest sens.

Conform informațiilor furnizate de portalul instanțelor de judecată, soluția Curții de Apel Cluj a fost pronunțată vineri, 16 iunie.
Decizia Curții de Apel Cluj privind suspendarea ordinului ANPC nu este definitivă, ceea ce înseamnă vă aceasta poate fi supusă unui recurs și va fi analizată de instanța superioară, respectiv Înalta Curte de Casație și Justiție, cel mai probabil după încheierea vacanței judecătorești. De asemenea, este important de menționat că suspendarea reprezintă o măsură temporară, iar anularea ordinului face obiectul unui alt proces, care va examina aspectele de fond ale cauzei.

Urmăriți Impact.ro și pe