ANPC anchetează alte 8 bănci pentru practici înșelătoare. Ratele românilor ar urma să fie recalculate

Mihnea Tălău 25.05.2023, 09:44
ANPC anchetează alte 8 bănci pentru practici înșelătoare. Ratele românilor ar urma să fie recalculate

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a anunțat că a extins controalele în domeniul bancar în legătură cu modul de calcul al ratelor, pe care le consideră practici comerciale înșelătoare. Inițial autoritățile au amendat 11 bănci pentru modalitatea de calcul a creditelor, iar miercuri a anunțat că încă 8 bănci vor fi sancționate.

Ratele românilor ar urma să fie recalculate

Inspectorii ANPC susțin că datorită unor practici înșelătoare, mulți clienţi nu şi-au mai putut plăti ratele. De acum, băncile ar putea fi obligate să recalculeze ratele şi să ofere mai multe variante clienţilor, ca să termine de rambursat împrumuturile mai repede.

„Rata a fost aproximativ 200-220 de euro, timp de 11 ani. Acum avem 320 de euro. Aveam un venit de 3.100 de lei, aproximativ 700 de euro. Am întrebat cât mai este venitul pe care îl au astăzi. 1890 de lei, din care plătesc peste 2 treimi rata la bancă. La un moment dat robor era 0,16% şi azi e 7, ne dăm seama că toată această situaţie uşor de prevăzut ar fi putut proteja consumatori cărora aparent li s-a făcut un bine”, a declarat Horia Constantinescu, preşedintele ANPC.

Autoritatea susține că băncile ar trebui să trimită informări clienților cu privire la posibilitatea de a alege între rate egale și rate descrescătoare, iar aceștia să semneze pentru ce optează.

Săptămâna trecută, ANPC a anunțat că băncile au primit amenzi de 550.000 lei și au fost obligate să emită noi grafice de rambursare.

S-a schimbat legea pentru românii cu credite la bancă: ce trebuie să știi, cum te afectează

Băncile au anunțat ca vor contesta sancțiunile ANPC

Reprezentanții Asociației Române a Băncilor spun că respectă legea și că ar putea ajunge în instanță pentru a-i trage la răspundere pe cei aflați în conducerea ANPC.

Aceștia spun că modalitățile actuale de calcul sunt legale și folosite în întreaga lume și că analizează acum toate posibilitățile legale, în urma prejudiciilor grave aduse sectorului bancar, afirmații despre care susțin că sunt false.

Băncile au posibilitatea de a contesta ordinul ANPC care le cere să prezinte clienţilor cu credit mai multe opţiuni de rambursare.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...