Banca Mondială trimite 700 de milioane de dolari în Ucraina. Guvernul de la Kiev, ajutat să plătească salarii și pensii

Cătălina Burghelea 08.03.2022, 06:41
Banca Mondială trimite 700 de milioane de dolari în Ucraina. Guvernul de la Kiev, ajutat să plătească salarii și pensii

Banca Mondială a aprobat o finanțare de urgență în valoare de 723 de milioane de dolari, pentru a ajuta guvernul Ucrainei să plătească salariile, asistența socială și pensiile din sectorul public. Instituția a spus că pachetul include bani din Marea Britanie, Țările de Jos, Suedia, Japonia, Danemarca, Letonia, Lituania și Islanda.

Banca Mondială ajută Ucraina

Banca Mondială a aprobat împrumuturi și granturi de 723 de milioane de dolari pentru Ucraina, în timp ce țara lui Volodimir Zelenski luptă împotriva invaziei ruse. Grupul a declarat că va continua să lucreze la un alt pachet de sprijin de 3 miliarde de dolari pentru această țară. De asemenea, a promis ajutor suplimentar pentru țările vecine care primesc peste 1,7 milioane de refugiați, care sunt în mare parte femei, copii și bătrâni.

Guvernul de la Kiev este ajutat cu bani pentru a putea plăti salarii și pensii

Pachetul financiar pentru Ucraina include un angajament de 100 de milioane de dolari din partea Regatului Unit al Marii Britanii.

„Grupul Băncii Mondiale ia măsuri rapide pentru a sprijini Ucraina și oamenii săi în fața violenței și perturbărilor extreme cauzate de invazia rusă”, a declarat președintele băncii, David Malpass, într-un comunicat, potrivit BCC.

Instituția a spus că fondurile vor ajuta guvernul de la Kiev să ofere servicii esențiale, inclusiv salarii pentru personalul medical, pensii pentru bătrâni și programe sociale pentru cei vulnerabili.

[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]

Presedintele SUA cere Congresului 10 miliarde de dolari pentru criza umanitara din Ucraina

Războiul din Ucraina – o catastrofă economică, avertizează Banca Mondială

Războiul din Ucraina este „o catastrofă” mondială, ce va reduce creșterea economică globală, a declarat președintele Băncii Mondiale, David Malpass. Acesta a subliniat că cea mai mare preocupare a lui este „cu privire la pierderea de vieți omenești”.

„Războiul din Ucraina vine într-un moment prost pentru lume, deoarece inflația era deja în creștere”, a precizat Malpass.

Se crede că mii de civili și soldați au fost uciși în conflictul Rusia-Ucraina. Malpass a spus că impactul economic al războiului se întinde dincolo de granițele Ucrainei, iar creșterea prețurilor la energie, în special, „a lovit cel mai mult în cei săraci, la fel și inflația”. Prețurile alimentelor au explodat, de asemenea, din cauza războiului și „sunt o problemă foarte reală pentru oamenii din țările sărace”.

Toată lumea va avea de suferit din cauza conflictului declanșat de Vladimir Putin

Malpass subliniază că atât Rusia, cât și Ucraina sunt mari producători de alimente. Ucraina este cel mai mare producător mondial de ulei de floarea-soarelui, Rusia situându-se pe locul doi, potrivit S&P Global Platts. Cele două țări reprezintă 60% din producția globală. Totodată, reorezintă 28,9% din exporturile globale de grâu.

„Impact catastrofal pentru economie”

Cu mai puțin de o lună înainte de atacul rușilor, Banca centrală independentă a Ucrainei a estimat că economia de 180 de miliarde de dolari va crește cu 3,4% în acest an, după dificultățile pandemiei. Cu toate acestea, războiul înseamnă „un impact catastrofal pentru economia noastră, pentru regiune în general”, a spus Alexander Rodnyansky, consilierul economic al președintelui Zelenski.

„Am văzut deja distrugeri masive de drumuri, poduri și infrastructură. Ele vor trebui reconstruite de-a lungul anilor, când războiul se va termina. Este greu să estimăm un preț chiar acum, dar putem deja să vedem că am renunțat la procente și la creșterea PIB-ului doar din cauza a ceea ce s-a întâmplat”, a evidențiat expertul.

Cu sute de mii de ucraineni care fug din țară sau se alătură luptei împotriva Rusiei, forța de muncă s-a micșorat dramatic, ceea ce face dificilă menținerea economiei în timpul războiului.

Urmăriți Impact.ro și pe
Cătălina Burghelea
Este redactor Playtech. Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării și a masterului în Marketing Online din cadrul ASE, Catalina Burghelea s-a alaturat echipei de stiri de...