Banca Mondială: Războiul din Ucrania va produce cel mai mare șoc al prețurilor din ultimii 50 de ani

Beatrice Dumitru 27.04.2022, 14:33
Banca Mondială: Războiul din Ucrania va produce cel mai mare șoc al prețurilor din ultimii 50 de ani

Banca Mondială a spus că perturbarea cauzată de conflictul dintre Ruisa și Ucraina va contribui la creșteri uriașe ale prețurilor la bunuri, de la gaze naturale până la grâu și bumbac, în timp ce ONU arată că prețul la alimente este cel mai ridicat din ultimii 60 de ani. În acest context, instituția trage un semnal de alarmă și spune când ar putea să mai scadă prețurile.

Avertismentul Băncii Mondiale

Creșterea prețurilor „începe să aibă efecte economice și umanitare foarte mari”, adăugând că „gospodăriile din întreaga lume resimt criza costului vieții”, a declarat Peter Nagle, coautor al raportului și economistul principal al băncii, pentru BBC.

Banca Mondială a avertizat că războiul din Ucraina va provoca „cel mai mare șoc asupra prețurilot mărfurilor” din anii 1970. Prețurile energiei vor crește cu peste 50%, iar cea mai mare creștere se va înregistra la gazele naturale în Europa, care vor costa mai mult decât dublu. Prețurile sunt prognozate să scadă anul viitor și în 2024, dar chiar și atunci vor rămâne cu 15% mai mari decât au fost anul trecut.

Banca Mondială: Războiul din Ucrania va produce cel mai mare șoc al prețurilor din ultimii 50 de ani
Prețul grâului va atinge noi recorduri.

Suntem deosebit de îngrijorați în privința celor săraci, deoarece cheltuiesc o parte mai mare din venit pe alimente și energie, așa că sunt deosebit de vulnerabili la această creștere a prețurilor”, a adăugat Peter Nagle.

Grîul, la maxime record

Banca Mondială a precizat că de la minimele din aprilie 2020 până la maximele din martie anul acesta, s-a înregistrat „cea mai mare creștere din ultimele 23 de luni a prețurilor la energie din cauza majorării prețului petrolului din 1973”, provocată de tensiunile din Orientul Mijlociu. În mod similar, se așteaptă ca prețurile petrolului să rămână ridicate până în 2024.

Banca Mondială a mai  avertizat că se vor înregistra creșteri abrupte ale costurilor la multe alimente, în timp ce indicele ONU al prețurilor la alimente arată că acestea sunt la cel mai ridicat nivel din ultimii 60 de ani.

Astfel, se estimează că prețul grâului va crește cu 42,7% și va atinge noi maxime record. Alte creșteri notabile vor fi de 33,3% pentru orz, 20% pentru soia, 29,8% pentru uleiuri și 41,8% pentru pui. Aceste creșteri reflectă faptul că exporturile din Ucraina și Rusia au scăzut drastic.

Înainte de război, cele două țări asigurau 28,9% din exporturile globale de grâu și 60% din proviziile globale de floarea soarelui, un ingredient cheie în multe alimente procesate, conform S&P Global.

Vor crește prețurile la materiile prime

Se estimează o creștere a prețurilor pentru alte materii prime, inclusiv îngrășăminte, metale și minerale, în schimb prețurile pentru lemn, ceai și orez sunt printre puținele care vor înregistra o scădere.
Potrivit raportului, transporturile de cereale și semințe oleaginoase din Ucraina au scăzut cu peste 80% din cauza războiului, iar pe parcursul unui an acestea „echivalează cu aproximativ 10 zile de aprovizionare mondială cu alimente”.

Banca Mondială, a spus că alte țări pot contribui la rezolvarea deficitului de aprovizionare pe termen mediu. Cu toate acestea, o creștere estimată cu 69% a prețurilor la îngrășăminte în acest an înseamnă că „există un risc real ca, pe măsură ce fermierii încep să folosească mai puține îngrășăminte, randamentele agricole să scadă”.

Banca Mondială a adăugat că „perspectivele piețelor de mărfuri depind în mare măsură de durata războiului din Ucraina” și de perturbarea pe care acesta o provoacă în lanțurile de aprovizionare.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...