Banca Mondială a avertizat asupra „creșterii uriașe” a prețurilor la alimente cauzate de războiul din Ucraina. Președintele instituției, David Malpass, a spus cu cât se vor scumpi produsele alimentare, precum și că sute de milioane de oameni vor fi împinși în sărăcie, în timp ce guvernele nu pot face nimic pentru a preveni această criză.
Potrivit președintelui Băncii Mondiale, alimentele s-ar putea scumpi cu 37%. Astfel, persoanele sărace vor mânca mai puțin și le vor rămâne mai puțini bani pentru alte cheltuieli importante, precum cele presupuse de educația copiilor.
„Este o catastrofă umană, adică nutriția scade. Dar apoi devine și o provocare politică pentru guvernele care nu pot face nimic în privința asta. Nu au provocat-o (catastrofa – n.r.) și văd prețurile crescând. Această criză este nedreaptă.
Îi lovește cel mai tare pe cei mai săraci. Așa a fost valabil și în cazul pandemiei de Covid”, a spus David Malpass, precizând că scumpirile vor afecta produsele alimentare de toate tipurile, de la ulei până la cereale.
Pe de altă parte, președintele Băncii Naționale a spus că există suficientă hrană pentru toată lumea, deoarece stocurile globale se află la niveluri istorice. Însă, este necesar un proces de partajare sau de vânzare pentru a duce hrana acolo unde este nevoie de ea.
Potrivit lui David Malpass, subvenționarea producției sau plafonarea prețurilor la produsele agricole nu va fi o soluție eficientă. Președintele Băncii Naționale este de părere că accentul ar trebui să fie pus pe creșterea livrărilor de îngrășăminte și alimente în toată lumea, precum și pe asistență direcționată către țările sărace.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]De asemenea, David Malpass a spus că ceea ce se întâmplă acum este o criză ce are loc în cadrul unei alte crize. Mai exact, țările în curs de dezvoltare nu-și pot achita datoriile, din cauza pandemiei de coronavirus. Această incapacitate vine acum în contextul scumpirilor.
„Până la 60% dintre cele mai sărace țări în acest moment sunt fie în dificultate, fie cu risc mare de îndatorare. Trebuie să ne îngrijoreze o criză a datoriilor. Cel mai bun lucru pe care îl putem face este să acționăm din timp pentru a reduce povara pentru țările care au datorii nesustenabile. Cu cât se amână mai mult acest lucru, cu atât va fi mai rău”, a spus David Malpass.
La renuniunile Fondului Monetar Internațional și ale Băncii Mondiale, țările bogate au asigurat economiile emergente că nu trebuie să se îngrijoreze cu privire la împrumuturile existente și că vor putea face cheltuielile necesare pentru oprirea pandemiei de coronavirus. Însă, acum, țările mai puțin înstărite se întreabă dacă aceste datorii record vor fi anulate.
Băncile cărora le sunt datorați banii nu se află doar în Occident. China are de încasat la fel de mulți bani ca toți creditorii occidentali la un loc. David Malpass a spus că sunt în vigoare reguli diferite, precum clauzele de confidențialitate din contracte ce fac foarte dificilă restructurarea acestor datorii.
La rândul ei, Organizația Națiunilor Unite a transmis că războiul din Ucraina a provocat un „salt uriaș” al prețurilor la alimente, ce au atins valori-record. Conform ONU, costurile la nivel mondial au ajuns la cel mai înalt nivel din ultimii 60 de ani, după ce au înregistrat o creștere cu aproape 13% în luna martie, în urma unui alt record stabilit în februarie.
De altfel, conform Organizației Națiunilor Unite, prețurile produselor alimentare erau deja la cele mai înalte valori din ultimii 10 ani, chiar și înainte de războiul din Ucraina, mai ales din cauza problemelor legate de recolta globală.