Banca Angliei, avertisment privind deteriorarea perspectivelor economice: „Ar putea continua să se deterioreze”

Andrei Dumitrescu 06.07.2022, 10:11
Banca Angliei, avertisment privind deteriorarea perspectivelor economice: „Ar putea continua să se deterioreze”

Banca Angliei a avertizat că perspectivele economice ale Marii Britanii și ale lumii s-au deteriorat și a cerut băncilor să își mărească rezervele de capital pentru a se asigura că pot face față furtunii.

„Perspectivele economice pentru Marea Britanie și la nivel mondial s-au deteriorat semnificativ”, a declarat BoE, care a publicat cel mai recent Raport privind stabilitatea financiară, adăugând că evoluțiile din jurul războiului din Ucraina vor fi un factor cheie.

Specialiștii internaționali în prognoze, precum FMI și OCDE, spun că Marea Britanie este mai susceptibilă la recesiune și la o inflație ridicată persistentă decât alte țări occidentale, care se luptă toate cu șocurile de pe piața mondială a energiei și a materiilor prime.

BoE se asșteaptă la scăderea ratelor de capital

Băncile britanice sunt bine plasate pentru a face față chiar și unei recesiuni economice severe, a declarat BoE, deși a remarcat că ratele de capital ale acestora – deși încă puternice – se așteaptă să scadă ușor în trimestrele următoare.

Membrii Comitetului de politică financiară (FPC) au confirmat că BoE va dubla rata amortizorului anticiclic de capital (CCYB) la 2% în luna iulie a anului viitor și au spus că ar putea varia rata în ambele direcții în funcție de cum evoluează economia mondială.

Rata CCYB reprezintă un tampon suplimentar pentru bănci care variază în funcție de perspectivele economice.

Razboiul din Ucraina reprezinta o lovitura majora pentru economia globală. Anuntul Fondului Monetar International

În ciuda înrăutățirii crizei costului vieții, cu o inflație care se îndreaptă spre două cifre, BoE a declarat că băncile au rezistat la vulnerabilitățile datoriei în rândul gospodăriilor și al întreprinderilor.

Banca centrală și-a exprimat, de asemenea, neliniștea cu privire la sănătatea piețelor financiare de bază – cum ar fi obligațiunile guvernamentale americane și britanice – care au fost subiectul „fugii de numerar” din martie 2020, când pandemia COVID-19 a determinat vânzări de panică.

„Pe fondul unei volatilități ridicate, condițiile de lichiditate s-au deteriorat chiar și pe piețele de obicei foarte lichide, cum ar fi titlurile de trezorerie americane, gilts și contractele futures pe rata dobânzii”, a declarat BoE, potrivit Reuters.

Condițiile s-ar putea deteriora

Aceasta a precizat că piețele britanice de bază – deși încă funcționale – au devenit mai scumpe pentru tranzacționare, cu diferențele dintre prețul de cumpărare și cel de vânzare pentru gilts pe termen scurt mai mult decât dublându-se față de media lor din 2021.

„(Condițiile) ar putea continua să se deterioreze, în special dacă volatilitatea pieței crește în continuare”, a spus BoE.

BoE a mai spus că va efectua o analiză aprofundată a funcționării pieței de mărfuri, comerțul cu metale fiind grav perturbat în martie de invazia Rusiei în Ucraina.

Banca centrală a precizat că va începe testul de stres al băncilor pentru anul 2022 – întârziat din cauza războiului – în septembrie, iar rezultatele vor fi prezentate probabil la jumătatea anului 2023.

Urmăriți Impact.ro și pe
Andrei Dumitrescu
Am absolvit facultatea de Științe Politice. Mi-am inceput cariera ca redactor, după care am devenit coordonator la mai multe site-uri de știri, printre care și EVZ.ro. Am fost editor pe...