Șapte moduri prin care te poți pregăti pentru o recesiune. Mișcările financiare pe care trebuie să le faci

Beatrice Dumitru 16.06.2022, 14:17
Șapte moduri prin care te poți pregăti pentru o recesiune. Mișcările financiare pe care trebuie să le faci

Inflația este la un nivel maxim din ultimii 40 de ani, dobânzile cresc, prețurile la combustibil și energie au explodat în toată lumea, iar criptomonedele se prăbușesc. Toate aceste semnale arată că s-ar putea să fim într-o recesiune sau că una este inevitabilă. Dar, iată câteva mișcări financiare pe care le poți face pentru a te pregăti pentru aceste situații.

Recesiunea nu va dura pentru totdeauna

În această perioadă tulbure nu ai cum să nu te gândești la Marea Recesiune, care a început în luna decembrie 2007, și cât de dură a fost pentru multe persoane. De aceea, a-ți spune să te „calmezi” sau că „și asta va trece” nu tratează anxietatea pe care o simți în legătură cu bunăstarea ta financiară.

Este normal să ai temeri cu privire la o recesiune globală, dar în niciun caz nu ar trebui să faci mișcări care te pot pune într-o poziție mai proastă din punct de vedere financiar. Recesiunea nu va dura pentru totdeauna, notează The Washington Post.

Șapte moduri prin care te poți pregăti pentru o recesiune. Mișcările financiare pe care trebuie să le faci
Semnalele arată că ar putea urma o recesiune globală.

Șapte sfaturi pentru a te proteja indiferent dacă vine sau nu o recesiune

În medie, recesiunile durează 11 luni, potrivit specialiștilor, iar cea mai scurtă a fost cea provocată de pandemia din 2020, care a durat doar trei luni. Dacă o recesiune este inevitabilă, iată câteva mișcări financiare pe care le poți face pentru a te pregăti.

Nu te teme de o piață urs

O piață urs este o condiție a pieței de investiții în care prețurile valorilor mobiliare scad cu 20% sau mai mult din maximele recente. Durata medie a unei piețe urs din 1950 este de aproximativ 418 zile, potrivit Anthony Saglimbene, strateg de piețe globale pentru Ameriprise Financial.

Schimbați-vă puțin punctul de vedere și priviți asta ca pe o oportunitate dacă sunteți un investitor pe termen lung. Concentrați-vă pe companiile care au bilanțuri solide, fluxuri de numerar puternice și produse de care consumatorii le folosesc și de care au nevoie”, a spus Saglimbene.

Nu încerca să cronometrezi piața

Mulți oameni ar putea dori să iasă de pe bursă sau să investească mai puțini bani până când lucrurile se îmbunătățesc. Aceasta este definiția încercării de a cronometra piața. Este imposibil să știi cel mai bun moment pentru a te retrage și când să te întorci.

Majoritatea oamenilor simplii nu pot cronometra piața. Chiar și Warren Buffett ar recunoaște asta”, a spus Mark Hamrick, analist economic senior pentru Bankrate.com.

Scapă de datorii cu cardul de credit. Acum

Sarcina numărul unu pentru oricine are un card de credit este să-și achite soldurile cât mai curând posibil.

„Când se întrevede o recesiune și ratele dobânzilor cresc rapid, este și mai important”, a declarat Matt Schulz, analist șef de credit la LendingTree.

O modalitate de a scăpa de datorie este să obții un împrumut cu dobândă scăzută sau să iei un card de credit cu transfer de sold. Sau poți suna la emitentul creditului pentru a solicita o reducere a ratei dobânzii.

Stoc de economii

Este indicat să economisești bani atunci când ai bani în plus, deoarece o recesiune poate schimba rapid situația. Dacă nu ai un fond de urgență, ia în considerare anularea unei vacanțe sau amânarea unui proiect costisitor de renovare care nu este necesar.

Pentru mulți oameni în acest moment, această problemă a inflației este asemănătoare cu o urgență. Nu vrei să faci datorii dacă îți pierzi locul de muncă sau pentru că salariile tale nu țin pasul cu inflația istorică ridicată”, a spus Hamrick.

Stabilește o rezervă pentru fondul de urgență

Pe lângă faptul că ai un fond de recesiune pentru zilele grele, Benz recomandă să te gândești de unde ai putea găsi fonduri suplimentare, dacă ai avea nevoie de ele la un moment dat.

O linie de credit cu capital propriu poate avea sens în acest context și cel mai bine este să o obții atunci când ești angajat”, a spus Christine Benz, director de finanțe pentru Morningstar.

Nu subestima posibilitatea de a avea obligațiuni în portofoliul tău de pensionare

De obicei, atunci când stocurile sunt în scădere, obligațiunile le echilibrează, deși, și prețurile obligațiunilor au fost afectate Totuși, în recesiunile anterioare, obligațiunile au rezistat mai bine decât aproape orice alt segment de piață, a subliniat Benz.

Obligațiunile sunt un ingredient esențial de portofoliu, în special pentru persoanele care se află sau se apropie de pensionare”, a mai spus aceasta.

Caută un al doilea loc de muncă

Există un număr record de locuri de muncă vacante. Economia a înregistrat creșteri de locuri de muncă în transport, depozitare, agrement și ospitalitate, educație și servicii de sănătate. Chiar dacă nu ai nevoie de bani în acest moment, poate fi un moment bun pentru a obține un al doilea loc de muncă sau pentru a-ți crește veniturile și economiile. Acum este momentul să te pregătești pentru ce este mai rău și să speri la ce este mai bun.

Urmăriți Impact.ro și pe