Bagdadul sub asediu. Protestatarii iau cu asalt Guvernul și Palatul Prezidențial. Ambasade evacuate cu elicopterul

Mihnea Tălău 29.08.2022, 18:16
Bagdadul sub asediu. Protestatarii iau cu asalt Guvernul și Palatul Prezidențial. Ambasade evacuate cu elicopterul

Moqtada al-Sadr, puternicul cleric musulman șiit din Irak, a declarat luni că părăsește politica din cauza unui impas politic insurmontabil, ceea ce a provocat ciocniri între adepții săi și cei care susțin grupările de miliție aliate cu Iranul.

Focuri de armă în Zona Verde a Bagdadului

Zeci de tineri loiali lui Sadr și susținători ai grupărilor susținute de Teheran au aruncat cu pietre unii în alții în lupte de stradă în afara Zonei Verzi din Bagdad, care adăpostește complexe guvernamentale și ambasade.

În centrul Bagdadului s-au auzit focuri de armă, au declarat reporterii, aparent de la arme trase în aer, scrie Reuters.

Confruntările au avut loc la câteva ore după ce Sadr a anunțat că se retrage din politică, ceea ce i-a determinat pe susținătorii săi, care organizaseră un sit-in de săptămâni întregi la parlamentul din Zona Verde, să demonstreze și să ia cu asalt sediul principal al cabinetului.

Armata irakiană a declarat stare de asediu

Armata irakiană a declarat stare de asediu începând cu ora 15:30 (1230 GMT) și i-a îndemnat pe protestatari să părăsească Zona Verde.

În timpul impasului în care se află formarea unui nou guvern, Sadr și-a galvanizat legiunile de susținători, dând peste cap eforturile Irakului de a se redresa după decenii de conflict și sancțiuni, precum și încercarea sa de a aborda luptele sectare și corupția galopantă.

Sadr, care și-a atras un sprijin larg prin faptul că s-a opus atât influenței SUA, cât și celei iraniene asupra politicii irakiene, a fost cel mai mare câștigător al alegerilor din octombrie, dar și-a retras toți parlamentarii din parlament în iunie, după ce nu a reușit să formeze un guvern care să-i excludă pe rivalii săi, în mare parte partide șiite susținute de Teheran.

Sadr a insistat asupra alegerilor anticipate și asupra dizolvării parlamentului. El spune că niciun politician care se află la putere de la invazia americană din 2003 nu mai poate deține o funcție.

„Prin prezenta anunț retragerea mea finală”, a declarat Sadr într-o declarație postată pe Twitter, criticându-și colegii lideri politici șiiți pentru că nu au ținut cont de apelurile sale la reformă.

El nu a dat detalii cu privire la închiderea birourilor sale, dar a spus că instituțiile culturale și religioase vor rămâne deschise.

 

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...