Revoluție în Irak. Mulțimea a invadat clădirea Parlamentului

Dumitrică Roxana 27.07.2022, 22:26
Revoluție în Irak. Mulțimea a invadat clădirea Parlamentului
Este revoluţie în Irak. Protestatarii au invadat Parlamentul, iar pentru a fi intimidaţi, s-au folosit gaze lacrimogene.

Situaţia din Irak, tensionată

Susţinătorii influentului lider şiit Moqtada Sadr au invadat clădirea legislativului, pătrunzând în zona verde ultrasecurizată care adăposteşte la Bagdad instituţiile guvernamentale şi ambasadele, pentru a denunţa candidatura la postul de premier propusă de tabăra politică adversă.

Prim-ministrul Mustafa al-Kazimi a făcut apel la manifestanţi „să se retragă imediat” din zona verde, avertizând într-un comunicat că forţele de ordine vor veghea la protecţia instituţiilor de stat şi a misiunilor străine şi vor împiedica orice atingere la securitate şi ordine. Odată intraţi în zona verde, manifestanţii s-au îndreptat spre Parlament.

Un membru al parlamentului irakian a anunțat că parlamentul irakian analizează posibilitatea de a adopta o lege privind expulzarea forțelor turcești de pe teritoriul irakian.

De asemenea, el a precizat că forțele turcești și-au extins prezența în Irak prin înființarea de baze militare și cazărmi în regiunea Kurdistan.

Armata turcă își continuă atacurile cu avioane de război și drone în interiorul Irakului și își trimite, de asemenea, forțele terestre în bazele sale militare din regiunea Kurdistan, totul sub mesajul luptei împotriva Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), organizație considerată teroristă. Relațiile dintre cele două țări sunt tensionate din această cauză.

Cauzele revoluţiei din Irak

Impasul politic este total în Irak la zece luni după alegerile legislative din octombrie 2021. Cum se întâmplă adesea, tratativele în vederea formării unui guvern şi a numirii unui prim-ministru se prelungesc la nesfârşit, în această ţară multiconfesională unde aceleaşi figuri domină viaţa publică din 2003 şi de la căderea preşedintelui Saddam Hussein.

Chiar şi după încheierea războiului împotriva grupării teroriste Stat Islamic, care este încă activ în Irak şi întreprinde atacuri, circa 2.500 de militari americani mai staţionează în această ţară. SUA folosesc de asemenea bazele forţelor de securitate din Irak, care în trecut fuseseră atacate de mai multe ori cu rachete.

Miliţii loiale Iranului cer retragerea trupelor americane din Irak. SUA au o prezenţă militară în Irak de la declanşarea invaziei sale în 2003, care a dus la înlăturarea de la putere a lui Saddam Hussein.

Numai cu câteva luni în urmă, Iranul a revendicat un atac cu rachete asupra regiunii autonome kurde din nordul Irakului.

Urmăriți Impact.ro și pe