Bacalaureatul, schimbat radical. Anunţul lui Sorin Cîmpeanu despre cel mai important examen

Iancu Andreea 22.05.2022, 00:19
Bacalaureatul, schimbat radical. Anunţul lui Sorin Cîmpeanu despre cel mai important examen

Examenul de Bac este unul dintre cele mai importante teste de pe parcursul academic al unui elev, fiind cunoscut și ca „examenul maturității”. Deși acesta a suferit diferite modificări de-a lungul anilor, recent, ministrul Sorin Cîmpeanu a dezvăluit o nouă decizie radicală. Bacalaureatul, așa cum îl știu majoritatea dintre noi, s-a schimbat radical. Oficialul din Educație a explicat cum va funcționa noul sistem.

Bacalaureatul, un examen care se va complet

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat recent că elevii din clasele a IX-a și a V-a vor intra în anul școlar următor printr-un sistem nou, ca urmare a consultărilor din cadrul programului „România Educată”. Rezultatele acestei modificări semnificative se vor observa însă abia în 2027, susține oficialul român, după ce primul ciclu de patru ani a fost parcurs.

Oficialul român a vorbit sâmbătă, în cadrul unei emisiuni de la Digi24, despre schimbările ce urmează să apară în cadrul sistemului de educație din România. Unul dintre subiecte l-a reprezentat programul „România Educată”. Conform ministrului Educației, elevii care vor intra în clasa a IX urmează să aibă parte de o schimbare importantă, la fel ca și în cazul celor ce urmează să treacă în clasa a V-a. Iar principala modificare anunțată va fi Bacalaureatul, examenul considerat cel mai important la finalul ciclului liceal.

„Cei care vor intra în clasa a IX-a vor intra pe un altfel de sistem, care este rezultatul consultărilor în Programul România Educată. De asemenea, cei care vor intra în clasa a V-a , vor intra pe un altfel de sistem. Dacă intră în anul 2023 pe un altfel de sistem, înseamnă că primele lucruri cu adevărat finalizate vor fi în anul 2027, după un ciclu de 4 ani.

Respectiv un cu totul altfel de bacalaureat, o generalizare a standardizării evaluării, o generalizare a proceselor de digitalizare în educaţie, o formare a cadrelor didactice din perspectiva pedagogiei digitale, un procent mult ameliorat din perspectiva evaluării şcolare. Acestea trebuie privite în raport şi cu termenul de 2026, înainte de 2027 când se finalizează toate proiectele educaţionale din PNRR aflate sub tutela României Educată”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

Sorin Cîmpeanu, despre examenul de Bacalaureat, care va fi schimbat radical
Examenul de BAC urmează să fie modificat

Planuri mari pentru sistemul de educație din România

Ministrul Cîmpeanu a precizat că vom vorbi despre schimbări ce vizează calitatea și performanța în educație. Noul proiect are obiective majore, astfel încât să permită accesul la educație de calitate pentru toată lumea. Prin calitate și performanță în educație, oficialul român speră să reducă nivelul analfabetismului funcțional, care se află la cote alarmante în țara noastră. Pentru aceasta, fondurile din PNRR urmează să fie distribuite eficient.

[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]

„Proiectul are două obiective majore. Unul este calitatea şi performanţa în educaţie, cel de-al doilea este echitatea în educaţie. Accesul tuturor la educaţia de calitate. Aceste două lucruri, cu siguranţă, vor putea să amelioreze semnificativ nivelul de analfabetism funcţional (…) Am insistat să nu pierdem acest an, să nu aşteptăm anul 2024 termenul până la care Ministerul Educaţiei s-a angajat ca din PNRR, componenta de digitalizare, care are 1,13 miliarde euro finanţare, să aibă propria platformă de testare standardizată.

Acum, în România, există o platformă de testare standardizată. De ce să nu o folosim acum la nivel pilot aşa încât să începem generalizarea acestei evaluări standardizate atunci când vom avea propria platformă la Ministerul Educaţiei. Altfel, în 2024 ar trebui atunci să trecem la testarea evaluării standardizate”, a declarat Cîmpeanu.

Ministrul Sorin Cîmpeanu a anunțat recent schimbări și în cadrul învățământului universitar, unde sistemul de educație hibrid, cu prezență fizică și online în paralele, urmează să fie stabilit de ordonanța de urgență ce va fi adoptată miercuri de oficiali.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...