Bacalaureat 2022. Elevii susţin proba C, evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă străină

Ana Anitoiu 14.06.2022, 09:15
Bacalaureat 2022. Elevii susţin proba C, evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă străină

Elevii susţin proba C, de evaluare a competențelor lingvistice într-o limbă străină de circulație internațională, în cadrul examenului de Bacalaureat 2022. Aceasta se desfășoară în perioada 14 – 16 iunie, conform calendarului ce a fost publicat de Ministerul Educației.

Ce li se cere elevilor la proba C, la examenul de Bacalaureat 2022

Elevii care susțin examenul de Bacalaureat 2022 pot susține proba C la una dintre următoarele limbi străine de circulație internațională: engleză, franceză, germană, italiană, spaniolă, portugheză, chineză, japoneză, rusă, turcă, ebraică.

Proba C are, de fapt, trei subprobe. Prima dintre ele durează 20 de minute și evaluează competențele privind receptarea unui text. Cea de-a doua este scrisă, are durata de 120 de minute, și testează competențele absolvenților de liceu referitoare la receptarea textului citit și producerea de mesaje scrise. A treia durează doar 10-15 minute și se referă la competențele privind producerea de mesaje orale.

Bacalaureat 2022. Elevii sustin proba C
Candidatii la Bacalaureat 2022 sustin proba C

Ce instrucțiuni primesc candidații la Bacalaureat 2022, la proba C

În cadrul probei de înțelegere a unui text, candidații la Bacalaureat 2022 primesc instrucțiuni ce le sunt citite de către un membru al comisiei în limba română sau maternă. Apoi, fiecare absolvent de liceu înscris la examen primește sarcinile de lucru și are la dispoziție 2-3 minute ca să citească cerințele și să se gândească la răspunsuri.

„Veți asculta două materiale audio diferite, fiecare de câte două ori. Pentru fiecare dintre acestea, veți avea la dispoziție aproximativ un minut pentru a citi întrebările de pe foaia primită. Prima audiere a materialului va fi urmată de un minut de pauză în care veți începe să răspundeți la întrebări.

A doua audiere a materialului va fi urmată de două minute de pauză pentru a vă definitiva răspunsurile. Aceleași etape se vor succeda și în cazul celui de-al doilea material audio”, sunt instrucțiunile date candidaților, la proba de înțelegere a unui text.

Care dintre elevi scapă de proba C de la examenul de Bacalaureat 2022

Candidații la examenul de Bacalaureat 2022 vor fi încadrați, în funcție de răspunsurile pe care le dau la această probă, în nivelurile A1, A2, B1 și B2 de competențe într-o limbă străină de circulație internațională.

Însă, candidații la Bacalaureat care obțin doar între 0-10 puncte nu pot obține un nivel de competență lingvistică într-o limbă de circulație internațională, potrivit Cadrul European Comun de Referință pentru Limbi (CECRL).

Pe de altă parte, nu toți absolvenții de liceu înscriși la „examenul maturității” trebuie să susțină proba C. Elevii care au câștigat premii la concursuri naționale sau internaționale, recunoscute de Ministerul Educației, și-au putut echivala rezultatele de la acestea cu probele de evaluare a competențelor, dacă au completat informațiile necesare în cererea de înscriere, pe lângă una de recunoaștere și echivalare.

În plus, absolvenții de liceu care au obținut premii la olimpiadele și la concursurile naționale și internaționale recunoscute de Ministerul Educației pot primi nota 10 pentru proba respectivă.

Urmăriți Impact.ro și pe