Avion prăbușit în China. Rămășite umane găsite în mijlocul epavei. Cauza accidentului rămâne un mister

Cătălina Burghelea 24.03.2022, 11:03

Echipele de intervenție au găsit rămășițe umane la locul prăbușirii avionului China Eastern, care a luat foc în munții din regiunea Guangxi. Tragedia aviatică s-a produs luni, 21 martie. Aeronava mai avea puțin până la destinație când a căzut în gol mii de metri în câteva minute. Nu a existat supraviețuitori, toate cele 132 de persoane aflate la bord au murit. Este cel mai grav accident aviatic produs în China, în ultimii 12 ani.

Rămășite umane la locul tragediei aviatice din China

Autoritățile locale nu au declarat încă numărul victimelor, dar până acum nu a existat vreun semn că cineva ar fi supraviețuit impactului. Anchetatorii nu știu de ce avionul a picat vertical în sudul Chinei. Însă, recuperarea cutiei negre speră să ofere indicii sau să dezlege misterul. Dispozitivul a fost găsit deteriorat la exterior, dar înregistrările sale interne par să fie în regulă, au spus oficialii chinezi. Acesta a fost trimis la Beijing, pentru ca datele sale să fie analizate de experți.

Vremea nefavorabilă și ploile abundente au inundat peisajul abrupt, unde s-a prăbușit avionul Boeing 737, îngreunând eforturile pentru sute de salvatori și voluntari, care au găsit până acum și resturi din epavă sau bunuri personale carbonizate.

Rudele victimelor sunt la fața locului

Miercuri, la fața locului au început să sosească rudele celor aflați la bordul aeronavei. Însoțiți de oficiali și susținători, multe dintre ele și-au ținut capul plecat în timp ce treceau pe lângă presa adunată. Doar câteva au stat de vorbă cu jurnaliștii.

Un bărbat a declarat că nepotul său fusese pasager al zborului. El și fiul său conduseseră cinci ore cu mașina din provincia vecină Shenzhen, cu speranța că își va putea găsi ruda în viață.

„Plănuiesc să rămân până când se rezolvă problema și îi pot lua cenușa acasă. Dar asta depinde de munca autorităților. Sper ca țara să poată investiga în detaliu această problemă și să afle dacă este vina producătorului sau o problemă tehnică”, a precizat acesta, pentru agenția de știri Reuters, citată de BBC.

Accidentul a îndoliat China

Prăbușirea avionului de pasageri – care efectua un zbor intern scurt de la Kunming la Guangzhou, pe coastă – a șocat și devastat China. Țara asiatică a avut un record puternic de siguranță aeriană în ultimele trei decenii.

Președintele Xi Jinping a ordonat rapid o anchetă amplă, trimițându-și vicepremierul (Liu He) și sute de oameni în regiunea rurală din provincia Guangxi. Dar niciuna dintre ipotezele de până acum despre zbor nu indică probleme tehnice sau ceva în neregulă cu factorii de mediu.

Teste trecute cu brio de avionul Boeing 737-800

La o conferință de presă de miercuri, oficialii aviației au spus că nu au existat probleme meteorologice sau alte pericole pe traseu. China Eastern a declarat că avionul Boeing 737-800, vechi de mai puțin de șapte ani, a trecut cu brio toate verificările înainte de zbor.

La cârma aeronavei au fost trei piloți, au dezvăluit reprezentanții China Eastern. Căpitanul avea 6.709 de ore de zbor, iar ceilalți copiloți aveau 31.769 de ore, respectiv, 556 de ore.

„Din câte știm, performanța celor trei piloți fusese bună, iar viața lor de familie, relativ armonioasă”, a transmis reprezentantul companiei aeriene.

Ce ipoteze se iau calcul

Datele FlightRadar24 dezvăluie că avionul s-a prăbușit mii de metri în câteva minute. Aeronava naviga la o altitudine de aproximativ 9.000 de metri, dar două minute și 15 secunde mai târziu a fost înregistrat la 2.766 de metri. Ultimele informații despre zbor datează de la 14:22, ora locală, la o altitudine de 3.225 de metri.

Se așteaptă ca anchetatorii să analizeze mai multe cauze posibile, inclusiv acțiunea deliberată, eroarea pilotului sau problemele tehnice, cum ar fi o defecțiune structurală sau o coliziune în aer. China a invitat, de asemenea, experți americani în aviație să se alăture investigației – deoarece avionul Boeing a fost fabricat în SUA. Invitația a fost salutată de administrația Biden.

Urmăriți Impact.ro și pe
Cătălina Burghelea
Este redactor Playtech. Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării și a masterului în Marketing Online din cadrul ASE, Catalina Burghelea s-a alaturat echipei de stiri de...