Avioanele Boeing, în vizorul experților aviatici după tragedia din China. Pată neagră pe numele companiei faimoase

Cătălina Burghelea 23.03.2022, 09:42

Un avion Boeing 737, al companiei China Eastern Airlines, cu 132 de pasageri la bord, s-a prăbușit, luni, în munții din regiunea Guangxi. Aeronava mai avea puțină distanță până la destinație când s-a produs tragedia. Nu a existat supraviețuitori, fiind cel mai grav accident aviatic produs în China, în ultimii 12 ani.

Accident aviatic în China, cu 132 de morți

Cursa aeriană Eastern MU5735 transporta 132 de persoane când s-a prăbușit de dealurile din provincia Guangxi. Tragedia aviatică a stârnit multă suferință în toată China și a alertat experții locali. Președintele Xi Jinping a cerut o anchetă la scară largă. La locul accidentului s-au găsit părți din epavă și resturi împrăștiate în zonă, inclusiv rămășițe carbonizate de genți, portofele și cărți de identitate. Impactul avionului cu dealul a provocat un incendiu de pădure.

Cauza tragediei, încă un mister

Autoritatea de reglementare a aviației din India a plasat flota de avioane Boeing 737 a țării sub „supraveghere”, după ce o astfel de aeronavă s-a prăbușit în China. Aceasta a trimis echipe „pentru a monitoriza procedurile de zbor, navigabilitatea și operațiunile”.

Experții s-au sesizat

Luni, 21 martie, un Boeing 737-800 Eastern Airlines s-a prăbușit în sudul Cinei, cu 132 de persoane la bord. Echipele de salvare lucrează la fața locului, dar nu se știe deocamdată ce a cauzat accidentul tragic. Avionul se deplasa de la Kunming la Guangzhou, când a picat în gol de la peste 8000 de metri înălțime și a luat foc. China Eastern Airlines și-a ținut toate aeronavele 737-800 la sol.

„Siguranța zborului este o afacere serioasă și studiem îndeaproape situația”, a declarat Arun Kumar, șeful Direcției Generale a Asociației Civile din India, potrivit BBC.

„Între timp, ne concentrăm pe supravegherea sporită a flotei noastre de 737”, a adăugat Jumar. Companiile SpiceJet, Vistara și Air India Express au toate avioane Boeing 737 în flota lor.

Reacția Boeing după tragedia de luni

Agenția Uniunii Europene pentru Siguranță a Aviației (AESA) a declarat că „nu deține nicio informație în acest moment care să justifice măsuri de siguranță cu privire la avioanele 737-800 din Europa”.

„La fel ca în toate investigațiile privind siguranța, comunicăm cu cei care au proiectat aeronava”, a declarat un purtător de cuvânt al AESA. „Vom monitoriza îndeaproape concluziile investigației și vom lua orice măsuri de siguranță necesare”, a completat acesta.

Sprijin tehnic în anchetă

Producătorul american de avioane Boeing a declarat că sprijină ancheta din China și ține legătura cu Consiliul Național pentru Siguranța Transporturilor din SUA.

„Am păstrat legătura cu clienții noștri și cu autoritățile responsabile și am oferit sprijin tehnic pentru investigația condusă de Administrația Aviației Civile din China”, a precizat directorul executiv al Boeing, David Calhoun.

Acesta a adăugat că va face tot ce-i stă în putință „pentru a sprijini ancheta accidentului în această perioadă dificilă, ghidată de angajamentul nostru față de siguranță, transparență și integritate”.

Compania americană are un record de siguranță

Există 4.208 de avioane Boeing 737-800 de pasageri în lume, dintre care peste un sfert se află în China. Aceste aeronave, care au fost produse pentru prima dată la sfârșitul anilor 1990, au un record de siguranță puternic. Avionul implicat în incidentul de luni fusese fabricat în urmă cu aproximativ șapte ani.

Anchetatorii încă investighează motivul prăbușirii avionului într-o zonă împădurită a dealurilor Guangxi și vor căuta informații în „cutia neagră”.

Prețul acțiunilor Boeing a scăzut

Boeing a încercat să-și spele imaginea după două accidente mortale în care au fost implicate aeronavele sale 737 MAX. 346 de pasageri și membri ai echipajului au murit.

„Având în vedere problemele Boeing cu 737 MAX, există o oarecare reticență a clienților să mai zboare cu un 737 până când se stabilește că motivul accidentului din China nu este o problemă de proiectare sau de fabricație. Prin urmare, izolarea cauzei accidentului va fi critică”, a explicat Cai von Rumohr, analist la banca de investiții Cowen.

La New York, prețul acțiunilor Boeing a scăzut cu 3,5%.

China Eastern Airlines a creat o linie telefonică pentru persoanele care caută informații despre victime. Acesta și-a exprimat „profundele condoleanțe pentru pasagerii și membrii echipajului care au murit”. Prețul acțiunilor companiei a scăzut, marți, cu peste 6% la Shanghai.

Urmăriți Impact.ro și pe
Cătălina Burghelea
Este redactor Playtech. Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării și a masterului în Marketing Online din cadrul ASE, Catalina Burghelea s-a alaturat echipei de stiri de...