Avion, la un pas de prăbușire. Clipe de coșmar pentru pasagerii unei curse care a decolat de la Doha

Beatrice Dumitru 12.02.2023, 14:49
Avion, la un pas de prăbușire. Clipe de coșmar pentru pasagerii unei curse care a decolat de la Doha

Sute de pasageri ai unei curse care a decolat de la Doha, cu destinația Copenhaga, au trăit momente de groază și urlau după ce avionul cu care zburau a fost la un pas să se prăbușească de la o altitudine de 1.000 de metri. Tragedia a fost evitată în ultima clipă, cu 17 secunde înainte ca aeronava să intre în mare. „A fost înfricoșător”, a spus unul dintre pasageri.

La un pas de tragedie. Pasagerii „țipau de groază”

Mulți pasageri „țipau de groază”, iar alții „au vomitat” la bordul avionului Boeing 787 Dreamliner, aparținând companiei Qatar Airways, care a decolat de pe Aeroportul Internațional Hamad din Doha în jurul orei 2 dimineața, pe 10 ianuarie, cu destinația Copenhaga, Danemarca.

Doar experiența și decizia rapidă a căpitanului, după o greșeală a copilotului, a salvat sute de oameni de la o moarte sigură. Avionul a început urcarea standard, făcând un viraj la stânga spre est, dar la un moment dat a început să piardă altitudine și a fost la un pas de a se prăbuși.

Avion, la un pas de prăbușire. Clipe de coșmar pentru pasagerii unei curse care a decolat de la Doha
Un avion al companiei Qatar Airways a fost aproape să se prăbușească.

Un control de trafic, Lucas Andersson, aflat în afara orelor de program, era la bordul aeronavei împreună cu soția și cei doi fii ai săi și a observat că ceva este în neregulă chiar când avionul intrase în picaj și panica începuse să pună stăpânire pe pasageri.

„Mi-a trecut prin minte că ne prăbușim. A fost înfricoșător”

Avionul a urcat la peste 560 de metri, dar apoi a început să piardă brusc din altitudine și nu a fost vorba doar de câțiva metri, ci mai degrabă avionul a început o coborâre abruptă, pierzând peste 300 de metri din altitudine în numai 24 de secunde, coborând la aproape 260 de metri înălțime deasupra nivelului mării. Dezastrul a fost evitat cu doar 17 secunde înainte ca aeronava să se prăbușească în mare, după ce pilotul și a tras rapid de manșă, potrivit unor rapoarte, citate de Mirror.

După aproximativ 70 de secunde de la începutul zborului și de nicăieri, se aude acest sunet puternic, se aude un sunet puternic, în timp ce avionul trece de la o înălțare la o coborâre foarte mare. Mi-a trecut prin minte că asta este, ne prăbușim. A fost foarte înfricoșător. A fost o senzație că avionul este aruncat spre sol”, a povestit controlorul de zbor, Lucas Andersson.

Reacția companiei aeriene după incident

Un raport de acum doi ani a dezvăluit că Boeing Dreamliners se numără printre cele mai sigure avioane din lume. Qatar Airways a confirmat incidentul într-o declarație oficială, în timp ce investigația lor continuă.

„Qatar Airways este la curent cu un eveniment legat de zborul QR161 care operează de la Doha la Copenhaga pe 10 ianuarie 2023. A fost sesizat imediat autorităților și se efectuează o anchetă internă”, a precizat compania aeriană.

Rapoartele susțin că în timpul incidentului cel care avea controlul era copilotul  și zbura manual, fără sprijinul computerului automat de bord „Flight Director”, iar rapoartele susșin că a suferit o „pierdere de conștientizare a situației” pe timpul nopții. În ciuda evenimentului terifiant, aeronava și-a continuat călătoria către Copenhaga și a aterizat cu 23 de minute mai devreme decât era programat.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...