Avertizare meteo de ultim moment. Cod portocaliu de nisori și viscol. Ce zone vor fi afectate

Elena Avramescu 17.01.2022, 12:30
Avertizare meteo de ultim moment. Cod portocaliu de nisori și viscol. Ce zone vor fi afectate

Luni, 17 ianuarie 2022, ANM a emis un cod portocaliu de ninsori şi viscol şi rafale de 140 km pe oră la munte, ce este valabil în perioada 17 ianuarie, ora 16:00 – 18 ianuarie, ora 08:00. Astfel că în intervalul menţionat, în zona înaltă a Carpaţilor Meridionali şi de Curbură şi în Carpaţii Occidentali şi în nordul Carpaţilor Orientali, vor fi prezente intensificări puternice ale vântului, viscol şi vizibilitate extrem de redusă.

Cod portocaliu de nisori și viscol

În acest sens, în zona înaltă a Carpaţilor Meridionali şi de Curbură şi local în Carpaţii Occidentali şi în nordul Carpaţilor Orientali, vântul va sufla tare, cu rafale de peste 140 km/h și va ninge viscolit, local mai abundent (15-25 l/mp), unde vizibilitatea va fi foarte redusă, iar zăpada troienită.

Înafară de acestea, ANM a mai emis un cod galben de ninsori şi vânt pentru aceeaşi perioadă, 17 ianuarie, ora 16:00 – 18 ianuarie, ora 08:00. Astfel că sunt vizate următoarele fenomene, precum intensificări ale vântului în cea mai mare parte a ţării, ninsori moderate cantitativ şi viscol în zona de munte şi local în jumătatea nordică.

Începând cu seara zilei de luni,17 ianuarie, şi până în dimineaţa zilei de marţi, 18 ianuarie, vântul va prezenta intensificări în cea mai mare parte a ţării. În plus, la munte vor fi prezente rafale de până la 110 km/h, iar în Moldova, Transilvania şi sudul Olteniei viteza vântului va atinge 70 km/h şi pe arii restrânse 80 km/h.

Cod portocaliu de ninsori si viscol
Cod portocaliu de ninsori si viscol in tara

În celelalte regiuni semnalate vor fi intensificări locale şi temporare mai ales spre seară şi în prima parte a nopţii de luni spre marţi, cu viteze în general de 65 km/h.

Zona de munte va fi afectată de ninsoarea viscolită, local moderat cantitativ, îndeosebi la peste 1700 m, acolo unde vizibilitatea se va reduce semnificativ, iar ninsorile viscolite vor fi prezente local şi în jumătatea nordică a teritoriului.

Vând puternic și în București

În Capitală, în intervalul 17 ianuarie, ora 10:00, și 18 ianuarie, ora 08:00, valorile termice se vor situa peste normele specifice perioadei, iar vântul se va intensifica treptat, mai ales după orele amiezii, când vor fi rafale de peste 55 km/h. Cerul va fi mai mult senin în prima parte a zilei, iar spre seară și la începutul nopții se vor prezenta înnorări, însă condițiile pentru precipitații slabe vor fi reduse.

Temperatura maximă va fi de maxim 8 grade, iar cea minimă se va situa în jurul valorii de 1 grad.

Mâine, 18 ianuarie, între orele 08:00 și 20:00, valorile termice vor fi ușor mai scăzute față de ziua precedentă, iar cerul va fi mai mult senin. Vântul va sufla în general moderat, până la 40 km/h, iar temperatura maximă va fi de 6 grade.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...