SUA ar putea deveni o dictatură de dreapta până în 2030, a avertizat un profesor canadian de științe politice, care mai susține că Donald Trump reprezintă o amenințare la adresa democraţiei americane. „Va avea doar două obiective: justificarea și răzbunarea”, spune politologul despre fostul președinte al SUA.
Un politolog canadian, fost consilier al lui Al Gore, avertizează că fostul președinte american, Donald Trump, reprezintă o amenințare la adresa democraţiei americane, țară care ar putea deveni o dictatură de dreapta până în 2030.
„Nu trebuie să respingem aceste posibilități doar pentru că par ridicole sau prea greu de imaginat. În 2014, sugestia că Donald Trump ar deveni putea deveni președinte le-ar fi părut absurdă aproape tuturor. Dar astăzi trăim într-o lume în care absurdul devine în mod regulat real și oribilul banal”, a scris Thomas Homer-Dixon, director fondator al Institutului Cascade de la Royal Roads University din British Columbia, în Globe and Mail, preluat de The Guardian.
Autorul explică acest lucru prin faptul că Donald Trump s-ar putea întoarce la Casa Albă în 2024, ajutat de state conduse de republicani care refuză să accepte o victorie democrată. Thomas Homer-Dixon a avertizat că Donald Trump „va avea doar două obiective: justificarea și răzbunarea”, deoarece este convins ca înfrângerea sa la alegerile din 2020, în fața lui Joe Biden, a fost rezultatul unei fraude electorale.
Homer-Dixon, specialist în conflicte violente de peste 40 de ani, a mai afirmat că Donald Trump și o mulțime de acoliți și aspiranți, cum ar fi Tucker Carlson de la Fox News și reprezentantul statului Georgia, Marjorie Taylor Greene, au transformat partidul Republican „într-un cult al personalității cvasi-fascist, care este un instrument perfect pentru distrugerea democraţie”.
„Revenit în funcție, el va fi mingea care dărâmă democrația, dar procesul va produce o ruină politică și socială. Prin hărțuire și demitere, el va putea subția rândurile opozanților săi, birocraților, oficialilor și tehnocraților care supraveghează funcționarea nepartizană a instituțiilor de bază și respectă statul de drept”, a adăugar politologul canadian.