Avertismentul șefului NATO pentru Rusia, dacă va folosi arme nucleare în Ucraina. „Știe că vor exista consecințe grave”

Beatrice Dumitru 23.09.2022, 20:12
Avertismentul șefului NATO pentru Rusia, dacă va folosi arme nucleare în Ucraina. „Știe că vor exista consecințe grave”

După eșecurile răsunătoare înregistrate pe frontul din Ucraina, Vladimir Putin a amenințat că în cazul în care integritatea teritorială a Rusiei va fi amenințată, Moscova va folosi toate mijloacele disponibile pentru a-și proteja poporul, inclusiv armele nucleare. Șeful NATO avertizează, însă, Rusia cu „consecințe grave” în cazul în care va recurge la acest gest.

Avertismentul lui Jens Stoltenberg pentru Rusia

Conflictul dintre Ucraian și Rusia a escaladat cel mai mult în această săptămână, după ce Vladimir Putin a ordonat mobilizarea parțială, prima după cel de-Al Doilea Război Mondial. Mai mult, liderul de la Kremlin a afirmat că este pregătit să folosească „toate mijloacele” din arsenalul Moscovei împotriva Occidentului.

În urma acestor declarații, secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a afirmat că Rusia știe că vor exista „consecințe grave” dacă se vor folosi arme nucleare în Ucraina, așa cum a amenințat Vladimir Putin în ziua în care a anunțat mobilizarea parțială pentru ruși și a acuzat Occidentul de „șantaj nuclear” împotriva Moscovei.

Avertismentul șefului NATO pentru Rusia dacă va folosi arme nucleare în Ucraina. „Știe că vor exista consecințe grave”
Vladimir Putin a amenințat Occidentul cu arma nucleară.

Ei știu că vor exista consecințe grave. Nu voi detalia cu exactitate cum vom reacționa, asta depinde de ce fel de arme de distrugere în masă pot folosi. Trimitem aceste mesaje și clarificăm pentru a preveni acest lucru”, a declarat șeful NATO pentru CNN.

„Amenințările lui Vladimir Putin sunt periculoase și nesăbuite”

Nu este pentru prima dată când liderul de la Kremlin a amenințat Occidentul cu folosirea armelor nucleare. La doar trei zile de la invadarea Ucrainei, acesta anunța că a ordonat armatei ruse să pună în stare de alertă maximă forțele de descurajare nucleară, motivând că a luat decizia din cauza poziției agresive a țărilor NATO.

„Probabilitatea oricărei utilizări a armelor nucleare este încă scăzută, dar potențialele consecințe sunt atât de mari, așa că, prin urmare, trebuie să luăm acest lucru în serios. Iar retorica, amenințările pe care președintele Putin le prezintă din nou și din nou cresc tensiunile, sunt periculoase și sunt nesăbuite”, a adăugat Jens Stoltenberg.

Șeful NATO a făcut referire și la referendumurile organizate de Rusia în cele patru regiuni parțial ocupate în Ucraina. Acesta a spus că Moscova se va folosi de aceste scrutine „false” pentru a pretinde că teritoriul rus este atacat cu armamentul NATO.

„Exact pentru asta trebuie să fim pregătiți, că Rusia va folosi aceste voturi false pentru a escalada și mai mult războiul din Ucraina. Dar aceste referendumuri nu au legitimitate și, desigur, nu schimbă nimic. Răspunsul NATO este să-și intensifica sprijinul pentru Ucraina. Cel mai bun mod de a pune capăt acestui război este de a întări și mai mult ucrainenii pe câmpul de luptă, astfel încât aceștia să poată, la un moment dat, să ajungă la o soluție acceptabilă pentru Ucraina și să păstreze Ucraina ca națiune suverană și independentă în Europa”, a mai spus Jens Stoltenberg.

Moscova a organizat referendumuri în patru regiuni – Herson, Zaporojie, Donețk și Lugansk, două în est și două în sud, pentru aderarea la Rusia.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...