Avertismentul Rusiei despre folosirea armelor nucleare în Ucraina. „Nu le luăm în considerare în acest stadiu”

Beatrice Dumitru 19.04.2022, 16:39
Avertismentul Rusiei despre folosirea armelor nucleare în Ucraina. „Nu le luăm în considerare în acest stadiu”

După doar trei zile de la declanșarea războiului din Ucraina, Vladimir Putin îngrozea lumea cu anunțul că a pus în stare de alertă ridicată focoasele nucleare ale țării, după ce UE, SUA și Marea Britanie dictase sancțiuni economice și diplomatice severe împotriva Moscovei. Occidentul se teme că în această nouă etapă a conflictului, liderul de la Kremlin va decide să folosească arme nucleare.

Rusia, despre folosirea armelor nucleare în Ucraina

Discuțiile despre posibilitatea ca Rusia să poată folosi arme nucleare în războiul cu Ucraina au revenit în prim plan în ultimele zile, după ce fostul ambasador al Regatului Unit în Rusia a declarat că „nu ar exclude” varianta ca Vladimir Putin să ia această decizie în cazul în care războiul ar merge prost pentru Rusia.

Kremlinul a părut să minimalizeze aceste temeri, ministrul de Externe Serghei Lavrov spunând că Moscova nu ia în considerare utilizarea armelor nucleare în Ucraina, ci „numai arme convenționale”.

În acest stadiu, luăm în considerare opțiunea armelor convenționale”, a declarat Serghei Lavrov pentru India Today și preluat de Sky News.

Referirea la „în această etapă” îi poate conduce pe unii la concluzia că observațiile sale au fost concepute pentru a părea mai degrabă un avertisment decât o asigurare.

Rusia, pierderi uriașe în război

Pe de altă parte, ministrul Apărăriă rus Serghei Șoigu a acuzat puterile occidentale că „fac totul pentru a prelungi” războiul din Ucraina, susținând că volumul tot mai mare de arme livrate Kievului va „provoca regimul ucrainean să lupte până la ultima poziție”.

Statele Unite și țările occidentale pe care le controlează fac totul pentru a prelungi cât mai mult posibil operațiunea militară specială”, a spus Serghei Șoigu, un apropiat al președintelui Vladimir Putin.

Țările occidentale au livrat Ucrainei echipamente militare în valoare de miliarde de dolari, doar SUA oferind ajutor militar în valoare de peste 2,5 miliarde de dolari.

Acesta a mai spus că forțele ruse „îndeplinesc în mod metodic” planuri de „eliberare” a două regiuni separatiste din estul Ucrainei, însă Moscova a înregistrat pierderi uriași după aproape două luni de război: peste 20.000 de soldați au fost uciși și peste 3.000 de blindate și sute de avioane de luptă au fost distruse.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...