Avertismentul medicului Mihai Craiu, în plină alertă epidemică: „Cea mai mare creștere a numărului de cazuri de gripă din ultimii 10 ani”

Elena Avramescu 09.01.2023, 11:28
Avertismentul medicului Mihai Craiu, în plină alertă epidemică: „Cea mai mare creștere a numărului de cazuri de gripă din ultimii 10 ani”

În plină criză epidemică, medicul Mihai Craiu a ținut să vină cu sfaturi utile pentru elevi, părinți și profesori, mai ales că astăzi au fost reluate cursurile chiar dacă ne aflăm în plină creștere a cazurilor de infecții respiratorii, inclusiv de gripă, fiind considerată cea mai mare din ultimii 10 ani.

Medicul Mihai Craiu, sfaturi utile în contextul cazurilor crescute de gripă

Medicul a ținut să insiste pe respectarea recomandărilor, dar și pe aerisirea frecventă a sălilor de clasă și purtarea măștii, indiferent că este vorba despre o simplă bandană la gură.

„O creștere masivă a numărului de cazuri de gripă, cea mai mare din ultimii 10 ani. Creștere care se asociază cu o suprasolicitare a sistemelor medicale și cu o accentuare a ratei spitalizărilor. Copiii, mai ales cei sub 5 ani, reprezintă principala grupă de vârstă la care se observă un număr mare de spitalizări. Abia pe locul doi sunt seniorii cu vârste peste 65 ani.

Iar sezonul acesta, creșterea numărului de spitalizări la copil, ca urmare a complicațiilor gripei, a apărut foarte repede față de anii trecuți (încă din noiembrie 2022) și a urcat la cote alarmante”, a spus medicul Mihai Craiu și dă drept exemplu situația alarmantă din SUA și Canada, UE și Marea Britanie.

Medicul pediatru a ținut să lase punctat mai multe exemple de sfaturi pentru elevi și părinți, deoarece astăzi au reînceput cursurile în școli după lunga vacanță de sărbători, cu toate că ne confruntăm cu o creștere acută a cazurilor de infecții respiratorii, mai ales gripa.

A explodat numărul cazurilor de gripă în România
Cazurile de gripa in Romania, in continua crestere

„1. Gripa este o infecție acută posibil severă a căilor aeriene și se transmite în special pe cale aerogenă. Cu alte cuvinte este MULT mai probabil să luăm gripă într-un spațiu închis, aglomerat unde există persoane care strănută sau tușesc. Riscul este MUUULT mai mic în aer liber.

2. Putem scădea riscul de îmbolnăvire și altfel decât evitând aglomerația. Prin aerisirea frecventă (cu toată spaima noastră că „ne trage curentul” chiar vor trebuie aerisite bine clasele, începând de acum), sau prin folosirea măștii, mai ales în zonele aglomerate. Chiar și o mască improvizată sau o bandană pusă la gură reprezintă opțiuni mai bune decât nimic.

3. Virusul gripal supraviețuiește pe suprafețe și poate ajunge cu ușurință în nasul, gura sau ochii unui copil, care se atinge la față, cu mâinile nespălate, în special după ce a atins clanțe, mânere, balustrade, etc în locuri aglomerate. Ar trebui să reinvățăm spălatul corect al mâinilor și tușitul în plica cotului, ca în primele luni de pandemie.

Cam asta se poate face ACUM. Restul sunt emoții și așteptări nerezonabile”, a mai spus Mihai Craiu pe pagina de Facebook Spitalul Virtual pentru copii.

Alexandru Rafila explică de ce nu se declară epidemia de gripă

Chair dacă se înmulțesc de la o zi la alta cazurile de gripă și viroze respiratorii, încă nu a fost declarată stare de epidemie. Iar ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a explicat de ce nu se face acest lucru.

În acest sens, Rafila a ținut să puncteze că legea s-a schimbat după pandemia de coronavirus și, în cazul în care s-ar declara stare de epidemie, ar fi impuse măsuri dure, precum izolarea sau carantina.

La data de 5 ianuarie, Institutul Național de Sănătate Publică a transmis că două persoane au încetat din viață din cauza gripei, fiind vorba despre două femei. Una avea doar 25 de ani, iar cealaltă 50. Ambele locuiau în București.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...