Avertismentul lui Jens Stoltenberg. Cât timp va dura războiul din Ucraina

Beatrice Dumitru 20.06.2022, 09:51
Avertismentul lui Jens Stoltenberg. Cât timp va dura războiul din Ucraina

Vladimir Putin a declanșat războiul din Ucraina în urmă cu aproape patru luni și a schimbat cursul istoriei în Europa. Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a vorbit despre faptul că Ucraina ar trebui să treacă de la vechiul armament din epoca sovietică la echipamentul standard NATO, dar și despre durata conflictului ruso-ucrainean.

Când s-ar putea termina războiul din Ucraina

Liderii NATO vor avea o întâlnire crucială la Madrid, la sfârșitul lunii, pentru a discuta despre conflictul din Ucraina și pentru a adopta noul său „concept strategic”, un document care prezintă misiunile alianței pentru următorul deceniu.

Forțele ruse au fost învinse în încercarea de a cuceri capitala Kiev, în luna martie, iar Moscova s-a reorientat de atunci asupra regiunii Donbas din partea de est a Ucrainei. Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a declarat că războiul din Ucraina ar putea dura ani de zile, dar că o aprovizionare cu arme de ultimă generație ar crește șansele Kievului de a elibera de sub controlul rusesc Donbasul.

Avertismentul lui Jens Stoltenberg. Cât timp va dura războiul din Ucraina?
Războiul din Ucraina a început în urmă cu aproape patru luni.

Nimeni nu stie. Trebuie să ne pregătim pentru faptul că ar putea dura ani de zile. Nu trebuie să renunțăm la sprijinirea Ucrainei, chiar dacă costurile sunt mari, nu numai pentru sprijinul militar, ci și din cauza creșterii prețurilor la energie și la alimente. Deși lupta din Donbas este dusă din ce în ce mai brutal de Rusia, soldații ucraineni opun rezistență curajoasă. Cu arme mai moderne, este probabil ca Ucraina să poată alunga din nou trupele lui Putin din Donbas”, a declarat Jens Stoltenberg într-un interviu pentru revista germană „Bild am Sonntag” și preluat de Politico.

Ce va conține noua strategie a NATO

Și premierul britanic Boris Johnson a declarat că este crucial ca Occidentul să arate în continuare sprijin pentru Kiev, pe măsură ce conflictul se prelungește.

Când se instalează oboseala în Ucraina, este foarte important să le arătăm că suntem alături de ei pe termen lung și le oferim rezistența strategică de care au nevoie”, a spus Boris Johnson, după vizita surpriză de sâmbătă, din capitala Ucrainei.

Jens Stoltenberg a declarat săptămâna trecută că NATO lucrează la un plan pentru a plasa mai multe arme de-a lungul graniței sale de est și de a trimite mai multe trupe în regiune. În timp ce aliații alianței sunt de acord că ar trebui să existe o prezență mai mare a NATO pe flancul estic, au existat dezbateri interne cu privire la modul de poziționare optimă a forțelor în regiune.

Șeful NATO a spus că, în cadrul noii strategii a lianței, Rusia nu va mai fi considerată un „partener”, ci o „amenințare” la adresa securității, păcii și stabilității. Documentul va menționa și Beijingul pentru prima dată, a spus șeful NATO, adăugând că „ascensiunea Chinei este o provocare la adresa intereselor noastre, a valorilor noastre și a securității noastre”.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...