Avertismentul lui George Soros despre China. Ce se va întâmpla în economia ei, începe criza

Nicu Stan 01.02.2022, 13:59
Avertismentul lui George Soros despre China. Ce se va întâmpla în economia ei, începe criza

George Soros, avertisment referitor la China. Boom-ul imobiliar din China s-a încheiat cu o explozie anul trecut, iar acum țara s-ar confrunta cu o criză economică, spune George Soros. În plus, acesta crede că președintele Xi Jinping s-ar putea să nu reușească să restabilească încrederea în industria cu probleme.

George Soros, avertisment despre China. Începe o nouă criză economică?

Industria imbiliară din China a fost afectată de mai multe erori ale constructorilor și de scăderea prețurilor la terenuri și apartamente. Astfel, într-un discurs susținut la Instituția Hoover de la Universitatea Stanford, miliardarul George Soros a avertizat că situația ar fi una dificilă.

Modelul ”nesustenabil” care a adus beneficii guvernelor locale și a încurajat populația să investească cea mai mare parte a economiilor lor în proprietăți, a stat la baza boom-ului imobiliar din China, crede George Soros.

Evergrande, datorii de 300 de miliarde de dolari
Evergrande, datorii de 300 de miliarde de dolari

Ce datorii are Evergrande

Uriașul imobiliar Evergrande, care a strâns datorii totale de peste 300 de miliarde de dolari, inclusiv aproximativ 19 miliarde de dolari în obligațiuni offshore deținute de administratorii internaționali de active și de bănci private în numele clienților lor, este pus în dificultate de politicile guvernamentale menite să limiteze boom-ul, lucru care nu i-a permis să-și plătească datoriile.

De asemenea, Evergrande se chinuie de mai multe luni să strângă numerar pentru a rambursa creditorii. Oficiali din guvernul chinez au fost trimiși la companie pentru a supraveghea o restructurare, însă există puțină claritate cu privire la ceea ce urmează. Evergrande a solicitat mai mult timp, însă cei care au de încasat bani nu prea sunt dispuși să aștepte.

Va gestiona corect chinezii criza?

„Rămâne de văzut cum vor gestiona autoritățile criza”, a spus George Soros, în timpul unei discuții despre evoluțiile din China și cum ar trebui să răspundă SUA. ”Este posibil să fi amânat prea mult timp să se ocupe de asta, pentru că încrederea oamenilor a fost acum zdruncinată”.

Președintele chinez se confruntă în prezent cu riscuri de pe piața imobiliară, spune George Soros, care a discutat cu doar câteva zile înainte de începerea Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing.

Președintele nu va mai fi bine privit

Micșorarea prețurilor îi va ”întoarce pe mulți dintre cei care și-au investit cea mai mare parte a economiilor în imobiliare împotriva lui Xi Jinping”, a spus George Soros, adăugând că situația actuală ”nu pare promițătoare”.

”Xi Jinping are multe instrumente disponibile pentru a restabili încrederea – întrebarea este dacă le va folosi corect”, a spus Soros.

Evergrande ar putea cauza criza

Analiștii financiari sunt de mult îngrijorați că prăbușirea Evergrande ar putea declanșa riscuri mai mari pentru piața imobiliară a Chinei, dăunând proprietarilor de case, dar și sistemului financiar. Nu în ultimul rând, sectorul imobiliar și industriile conexe reprezintă până la 30% din PIB-ul Chinei.

Urmăriți Impact.ro și pe