Anunțul care zguduie piața imobiliară din România. Ce se întâmplă în 2022, se va simți la preț

Ioana Bucur 30.12.2021, 16:44
Anunțul care zguduie piața imobiliară din România. Ce se întâmplă în 2022, se va simți la preț

Piața imobiliară din România urmează să traverseze o perioadă extrem de dificilă în următoarele 12 luni. Cu toate că interesul oamenilor pentru achiziționarea de noi locuințe nu se va domoli, dezvoltatorii se vor confrunta cu o serie de probleme, iar efectele, din nefericire, s-ar putea răsfrânge tot asupra românilor care vor dori să își cumpere o nouă casă sau un nou apartament. Ce spun specialiștii din domeniu despre evoluția prețurilor în 2022.

Șoc pentru piața imobiliară din România în 2022

Inevitabilul se va produce în anul 2022. Scumpirile record din ultima perioadă, ce au afectat aproape toate sectoarele, de la utilități la materiale de construcții, își vor face simțite efectele asupra pieței imobiliare de la noi din țară.

Pentru a putea supraviețui în 2022, dezvoltatorii ar putea fi obligați să își reducă simțitor din profituri. Altfel, ar crește prețurile cu 10-15%, doar că numărul românilor care și-ar putea permite să acopere majorarea este din ce în ce mai mic. Singura soluție, spun specialiști din piața imobiliară din România, este ca diferențele de costuri să fie acoperite prin profiturile dezvoltatorilor, în condițiile în care prețurile se află deja la limita superioară a puterii de cumpărare pentru majoritatea românilor, iar numărul tranzacțiilor a început deja să scadă.

„Credem că se va ajunge la o soluţie în care dezvoltatorii, chiar dacă vor opera majorări semnificative, vor propune niveluri de preţuri, care să nu le pună în pericol profitul şi în acelaşi timp să poată fi suportate de cumpărători.

Nu vom vedea scăderi de preţuri, pentru că dezvoltatorii nu vor vinde în pierdere, dar nici creşteri proporţional cu majorarea materialelor de construcţii. În cele mai multe cazuri, dezvoltatorii îşi vor sacrifica marja de profit, pentru că sunt conştienţi de faptul că nu mai pot să crească preţurile cu 10-15% ca în ultimii ani”, a declarat Rafaela Nebreda, Owner & Managing Partner la agenţia de consultanţă Imoteca, într-o analiză despre piaţa rezidenţială.

În cazul în care nu vor reuși să se adapteze suficient de repede noii realități, dezvoltatorii imobiliari vor fi nevoiți să închirieze apartamente care, inițial, au fost create pentru vânzare. Mai mult, s-ar putea ajunge chiar și al renegocierea contractelor de împrumut pe care le au cu băncile.

„Chiar în această perioadă, departamentul de achiziţii din cadrul companiei a solicitat o ofertă pentru cărămida care este necesară a se livra anul viitor, iar producătorul a spus că preţurile de la 1 ianuarie vor creşte în medie cu 20%.

Acest lucru în condiţiile în care cărămida este de două ori mai scumpă acum faţă de anul trecut. Justificarea fiind scumpirile la utilităţi, în special la gaze, care au impact mare asupra producţiei de cărămidă”, a explicat Vlas Veaceslav – CEO Ecovillas Company, adăugând că „ Scumpirile sunt puse şi pe fondul majorării costurilor de transport, dar şi a scumpirii utilităţilor.”

Anunțul care zguduie piața imobiliară din România. Ce se întâmplă în 2022, se va simți la preț

„Există şi o presiune pe zona de salarii”

Cărămida, betonul, adezivi polistirenul, fierul, toate au fost vizate de scumpiri semnificative și, cu toate că acum se poate observa o stabilizare a prețului, situația s-ar pute schimba în 2022.

Nu ajută nici faptul că piața forței de muncă se află într-o situație foarte dificilă. Nu se găsesc oameni pricepuți, iar cei care există vor salarii mai mari.

„Muncitorii resimt din plin inflaţia şi cer salarii mai mari din cauza scumpiri alimentelor, utilităţilor, transportului care se reflectă şi în costuri de trai mai mari pentru angajaţi. Aşa că, există şi o presiune pe zona de salarii.

Estimăm că ritmul vânzărilor de apartamente cu care ne-am obişnuit se va reduce anul viitor, avem pe de o parte înăsprirea condiţiilor de finanţare, iar pe de altă parte creşterea costurilor cu utilităţile, care reduc capacitatea de a achiziţiona o locuinţă. Va exista un public ţintă mult mai restrâns la care toţi dezvoltatorii vor să ajungă”, a declarat Patricia Ferent, managing partner Imoteca, potrivit Economica.

Urmăriți Impact.ro și pe