Avertismentul lui Elon Musk despre inteligență artificială: ce urmează pentru societate, umanitate

Gabriel Peneș, Andrei Dumitrescu 30.03.2023, 09:29
Avertismentul lui Elon Musk despre inteligență artificială: ce urmează pentru societate, umanitate

Avertismentul lui Elon Musk despre inteligență artificială. Șeful Twitter, Tesla și Space X, alături de alte personalități din domeniu, au publicat o scrisoare deschisă în care trag un semnal de alarmă în privința pericolelor pentru societatea umană generate de antrenare unor sisteme tot mai puternice de AI, pe fondul ascensiunii fulminante a ChatGPT.

Avertismentul lui Elon Musk despre inteligență artificială

Inteligența artificială este ”cel mai mare risc pentru civilizația umană”, spunea Elon Musk, în 2017, când adăuga că trebuie instituite reguli pentru aceasta cât mai curând. Acum, după avântul incredibil pe care l-a luat sistemul ChatGPT, șeful Twitter, Tesla și Space X a luat din nou atitudine și a atras atenția asupra pericolelor ce pândesc dincolo de performanțele AI.

Astfel, Elon Musk şi un grup de experţi în inteligenţă artificială şi de directori din industrie cer într-o scrisoare deschisă o pauză de şase luni în antrenarea unor sisteme mai puternice decât modelul GPT-4, recent lansat de OpenAI, invocând potenţiale riscuri pentru societate şi umanitate, relatează Reuters, conform news.ro.

Scrisoarea, transmisă de organizaţia non-profit Future of Life Institute (Institutul pentru Viitorul Vieţii), este semnată de peste 1.000 de persoane, între care Elon Musk, cofondatorul Apple, Steve Wozniak, directorul general al Stability AI, Emad Mostaque, cercetători de la DeepMind, deţinut de Alphabet, precum şi experţi recunoscuţi din domeniul inteligenţei artificiale precum Yoshua Bengio şi Stuart Russell.

Avertismentul lui Elon Musk despre inteligență artificială: ce urmează pentru societate, umanitate
Elon Musk, alături de alte personalități din domeniu, a atras atenția asupra pericolelor generate pentru societatea umană de sistemele tot mai puternice bazate pe inteligența artificială

Ce urmează pentru societate, umanitate

Toţi solicită o pauză în dezvoltarea inteligenţei artificiale avansate până când protocoale de siguranţă comune pentru astfel de modele vor fi dezvoltate, implementate şi auditate de experţi independenţi.

„Sistemele puternice de inteligenţă artificială ar trebui să fie dezvoltate numai după ce suntem siguri că efectele lor vor fi pozitive şi că riscurile lor vor fi gestionabile”, se arată în scrisoare.

Scrisoarea detaliază riscurile potenţiale pentru societate şi civilizaţie pe care le pun sistemele de inteligenţă artificială competitive – în special perturbări economice şi politice – şi solicită dezvoltatorilor să colaboreze cu factorii de decizie politică în ceea ce priveşte guvernanţa şi autorităţile de reglementare.

Sam Altman, directorul executiv al OpenAI, compania ce a creat ChatGPT, nu a semnat scrisoarea, a declarat pentru Reuters un purtător de cuvânt al Future of Life Institute.

Pe de altă parte, Altman însuși a recunoscut că îi este „puțin teamă” de creația sa, dacă aceasta ar fi folosită pentru „dezinformare la scară largă sau atacuri cibernetice”. „Compania are nevoie de timp pentru a se adapta”, a declarat el pentru ABCNews la jumătatea lunii martie.

În acest context, semnatarii scrisorii menționate susțin că „în ultimele câteva luni, laboratoarele de inteligență artificială au văzut o cursă necontrolată pentru a dezvolta și implementa creiere digitale tot mai puternice pe care nimeni – nici măcar creatorii lor – nu le poate înțelege, prezice sau controla în mod fiabil”.

De la lansarea sa, anul trecut, ChatGPT al OpenAI, susţinut de Microsoft, a determinat rivalii să accelereze dezvoltarea unor modele similare de limbaj, de mari dimensiuni, iar companiile să integreze modele generative de inteligenţă artificială în produsele lor.

Interesant este că Elon Musk a fondat OpenAI, alături de Sam Altman și un grup mic de investitori, în 2015, el retrăgându-se din afacere în 2018, după o încercare nereușită de a prelua compania.

Compozitie foto: Carmen Iozan

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriel Peneș
- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996       -    Redactor, playtech.ro, 23.06.2021 -       -     Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06....