Avertismentul dur al lui Volodimir Zelenski pentru Putin: “Lumea va găsi o modalitate de a-l ucide”

Ana-Maria Tudor 26.06.2023, 11:24
Avertismentul dur al lui Volodimir Zelenski pentru Putin: “Lumea va găsi o modalitate de a-l ucide”

Declanșarea conflictului în Ucraina de către președintele rus Vladimir Putin acum 16 luni nu a dus la realizarea obiectivelor inițiale ale Rusiei. Situația actuală a războiului pare să atingă un moment critic, iar schimbul de declarații escaladează la extrem. Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a făcut o afirmație în care a avertizat că Putin își pune viața în pericol prin amenințările cu un posibil dezastru nuclear.

Ce a avut de spus Volodimir Zelenski

Potrivit publicației The Sun, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a făcut o declarație împotriva liderului rus, pe fondul unei escaladări a amenințărilor nucleare din partea Rusiei. Într-un interviu acordat BBC Ucraina, Zelenski a avertizat că, în cazul în care Putin continuă să amenințe lumea cu arme nucleare, comunitatea internațională va găsi o modalitate de a-l opri, inclusiv să-l ucidă.

„Este foarte periculos și de aceea are grijă să trimită aceste mesaje.” a spus Zelenski.

Avertismentul MAE pentru români, după ce România a retras tot personalul diplomatic și consular din Ucraina
 

Luni, președintele american Joe Biden a avertizat că există o amenințare reală ca președintele rus să folosească arme nucleare tactice împotriva Ucrainei. El a condamnat decizia lui Putin de a utiliza arme nucleare tactice în Belarusul vecin ca fiind absolut iresponsabilă. Această creștere alarmantă a retoricii nucleare ruse a determinat din nou senatorii americani să sublinieze că amenințarea utilizării unui dispozitiv nuclear de către Rusia este reală.

Creșterea alarmantă a amenințărilor nucleare ruse a determinat senatorii americani să avertizeze că „amenințarea utilizării unui dispozitiv nuclear de către Rusia este reală”. Aceștia au declarat că, în cazul în care Rusia va folosi arme nucleare împotriva Ucrainei, „vor fi într-un război cu NATO”.

Amenințările lui Putin sunt considerate un atac asupra NATO

Senatorul republican Lindsey Graham și senatorul democrat Richard Blumenthal au subliniat că un astfel de atac ar trebui considerat un atac asupra NATO însăși. În urma amenințărilor președintelui rus cu folosirea armelor nucleare, senatorii americani au subliniat că avertismentul lor se aplică oricărei încercări de a arunca în aer o centrală nucleară. Aceste precizări vin în urma declarațiilor repetate ale președintelui ucrainean Zelenski, conform cărora Rusia plănuiește un atac terorist asupra centralei nucleare din Zaporojie, care este controlată de ruși.

Joi, președintele Ucrainei a declarat că forțele lui Putin se pregătesc să provoace o scurgere de radiații de la cel mai mare sit nuclear din Europa, în timp ce Kremlinul a respins această afirmație, catalogând-o drept o „minciună”. Zelenski a subliniat, de asemenea, pericolul crescut al cercului interior al lui Putin în intensificarea amenințării unui atac nuclear asupra Ucrainei și a criticat decizia acestuia de a transferă focoase nucleare în Belarusul vecin.

În plus, pe data de 14 iunie, armele Rusiei au ajuns în Belarus, iar Alexander Lukașenko, a făcut promisiunea că nu va ezita să le utilizeze.

El a precizat că aceste „super-arme” erau de trei ori mai puternice decât cele utilizate de Statele Unite în atacurile asupra orașelor japoneze Hiroshima și Nagasaki în 1945, la sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial.

În aceeași săptămână, Vladimir Putin a făcut promisiunea că va amplasa rachetele sale hipersonice „Satan-2” cu capacitate nucleară, reprezentând o nouă amenințare înfricoșătoare pentru Occident. Liderul rus a afirmat că noile generații de rachete balistice intercontinentale Sarmat, considerate cele mai puternice din lume, vor fi în curând pregătite pentru a fi utilizate în luptă.

 

Urmăriți Impact.ro și pe