Avertismentele îngrijorătoare ale ONU. Ce se va întâmpla cu viața pe Pământ. „Tot ce e mai rău urmează să vină”

Iancu Andreea, Narcisa Tomulescu 20.07.2021, 19:02
Avertismentele îngrijorătoare ale ONU. Ce se va întâmpla cu viața pe Pământ. „Tot ce e mai rău urmează să vină”

Schimbările climatice care urmează să aibă loc, și care își fac deja simțită prezența în mai multe zone ale lumii, sunt doar începutul dezastrului care va urma. Cel puțin asta susțin experții ONU, care au transmis avertismentele lor îngrijorătoare pentru întreaga planetă. Potrivit studiilor efectuate de către oamenii de știință, se pare că viața pe Pământ se va schimba complet în următoarele decenii. În ciuda eforturilor de la nivel global de a minimiza emisiile de gaze responsabile de efectul de seră care pare să încălzească planeta, viața pe Terra se îndreaptă către un scenariu ireversibil și sumbru.

Ce se va întâmpla cu viața pe Pământ. Avertismentele îngrijorătoare ale ONU anunță un scenariu sumbru

Eforturile umanității de a diminua emisiile de gaze, considerate a fi responsabile de efectul de seră care pare să încălzească planeta și să afecteze serios ecosistemele ar putea fi în zadar. Avertismentele îngrijorătoare ale ONU prezintă patru scenarii deloc fericite, care ar urma să se desfășoare mai curând decât am crede. Viața pe Pământ ar putea să sufere schimbări majore, iar organizarea pe care o cunoaștem astăzi să ia locul uneia noi. Experții ONU au transmis, prin intermediul unui proiect al raportului organizației, ce urmează să fie publicat în februarie 2022, faptul că omenirea se îndreaptă către ce este mai rău.

Tot ce e mai rău urmează să vină şi va afecta viaţa copiilor şi nepoţilor noştri, mult mai mult decât pe a noastră, este specificat în raportul ONU.

Pe măsură ce secolul XXI se desfășoară, societățile traversează schimbări climatice cu care nu s-au mai confruntat în ultimele decenii. Iar acesta este doar începutul. Potrivit specialiștilor, foarte curând se vor accentua scenariile care privesc extincția mai multor specii, răspândirea de boli, căldura excesivă și prăbușirea ecosistemelor, totodată numeroase orașe urmând să fie afectate de creșterea nivelului mărilor. Toate aceste schimbări sunt anunțate în mai puțin de 30 de ani.

Ce se va întâmpla cu viața pe Pământ
Experții ONU avertizează cu privire la modificările vieții pe Terra

Cum ar putea arăta viața noastră în următorii ani

În ciuda predicțiilor experților, oamenii par să nu poate influența aceste schimbări, după ce clepsidra a fost întoarsă. Viața, așa cum o cunoaștem astăzi, ar putea să treacă printr-un fel de resetare, ecosistemele urmând un ciclu propriu, iar natura apelând la mecanismele sale pentru a supraviețui. Pe de altă parte, omenirea trebuie să se aștepte la o perioadă dificilă, total diferită de cele pe care actualele generații le-au parcurs deja.

Viaţa pe Pământ se poate recupera după o schimbare drastică a climei prin evoluţia a noi specii şi crearea de noi ecosisteme. Oamenii nu o pot face, se arată în raport.

Foametea ar putea să amenințe zeci de milioane de oameni până în 2050, în timp ce sărăcia ar putea să se remarce în cazul a 130 de milioane în doar zece ani, dacă nu se vor echilibra inegalitățile actuale. De asemenea, orașele aflate în zona de coastă ar putea să fie expuse riscului de inundații și furtunilor ce vor apărea până în 2050 ca o consecință a nivelului tot mai ridicat al mărilor și oceanelor. Și lipsa apei, cauzată de seceta severă ar putea să afecteze aproximativ 350 de milioane de oameni din zonele urbane, dacă temperatura globală va crește cu doar 1,5 grade Celsius.

Nivelurile actuale de adaptare vor fi inadecvate pentru a răspunde riscurilor climatice viitoare, avertizează experţii.

Ce soluții propun cercetătorii. „Avem nevoie de schimbări transformatoare”

Pentru că scenariile propuse de proiectul ONU nu sunt deloc încurajatoare, cercetătorii subliniază totuși care sunt soluțiile pe care le-am putea aplica. Astfel, specialiștii recomanda conservarea și restaurarea ecosistemelor precum pădurile de mangrove, acestea fiind responsabile de creșterea stocurilor de carbon, protejând totodată împotriva furtunilor și asigurând habitate pentru animale, hrană și un mijloc de trai în special pentru regiunile de coastă. De asemenea, o dietă bazată pe vegetale ar putea reduce emisiile care au legătură cu producția hranei la 70% până în 2050.

Avem nevoie de schimbări transformatoare care să opereze asupra proceselor şi comportamentelor la toate nivelurile: individuale, comunităţi, afaceri, instituţii şi guverne. Trebuie să ne redefinim modul de viaţă şi consumul, se mai arată în raport.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...