Nave de război în Marea Neagră pentru susţinerea Ucrainei? SUA, anunţ suprinzator

Nicu Stan 09.04.2021, 16:07
Nave de război în Marea Neagră pentru susţinerea Ucrainei? SUA, anunţ suprinzator

Nave de război în Marea Neagră pentru susţinerea Ucrainei? SUA, anunţ suprinzator. Ce se întâmplă după ultimele amenințări ale Rusiei, citiți în articolul de mai jos.

SUA vrea să trimită nave de război în Marea Neagră. Americani, pregătiți să răspundă unui atac al Rusiei contra Ucrainei

SUA ia în calcul trimiterea unor nave de război în Marea Neagră pentru a-și arăta astfel susţinerea pentru Ucraina.

Statele Unite vor să trimită navele de război în Marea Neagră în următoarele săptămâni, într-o demonstraţie de sprijin pentru Ucraina, în contextul în care Rusia își intensifică prezența militară la granița cu Ucraina, au declarat surse militare la postul de televiziune CNN.

Rusia a desfasurat forte armate impresionante la granita cu Ucraina
Rusia a desfasurat forte armate impresionante la granita cu Ucraina

SUA patrulează oricum prin Marea Neagră

De altfel, marina americană SUA operează în mod normal în Marea Neagră, însă o desfăşurare de nave de luptă ar transmite Moscovei un mesaj specific conform căruia SUA urmăresc îndeaproape manevrele din această zonă, mai arată sursele citate.

De asemenea, CNN subliniază că Washingtonul trebuie să trimită o notificare cu 14 zile înainte potrivit căreia intenţionează să trimită nave de război în Marea Neagră. Asta în contextul în care trecerea navelor prin aceste ape este reglementată de un tratat internaţional din 1936, Convenţia de la Montreux, care îi oferă Turciei controlul asupra strâmtorilor.

Americanii patrulează și cu avioane pe deasupra Mării Negre

Mu se cunoaște dacă notificarea a fost trimisă sau nu. De asemenea, sursele CNN, printre care un funcţionar al Departamentului Apărării, au subliniat că Marina SUA continuă să trimită avioane de recunoaştere în spaţiul aerian internaţional de deasupra Mării Negre. Astfel se monitorizează activitatea navală rusă şi orice fel de mişcare a armatei din provincia ucraineană Crimeea, care a fost anexată de Rusia în 2014.

Zilele trecute, două bombardiere americane B-1 au făcut două misiuni deasupra Mării Egee. Chiar dacă SUA nu percep comasarea de forţe ruse în zonă drept o acţiune de atac, funcţionarul american a spus la CNN că, ”dacă lucrurile se schimbă, vom fi pregătiţi să răspundem“.

Americanii sunt conștienți că totul poate lua o întrosătură urâtă oricând

Conform declaraţiilor sursei citate, ruşii fac manevre şi exerciţii militare, iar serviciile de informaţii americane nu ştiu despre existenţa vreunui ordin militar de la Kremlin pentru realizarea de acţiuni suplimentare, însă sunt conştiente că asta se poate schimba în orice secundă. De asemenea, administraţia preşedintelui Joe Biden şi comunitatea internaţională își exprimă preocuparea faţă de creşterea tensiunilor dintre Ucraina şi Rusia.

De asemenea, în ultimele săptămâni, preşedintele Joe Biden, secretarul de stat Antony Blinken, secretarul apărării Lloyd Austin, şeful Statului Major al SUA, Mark Milley, şi consilierul Casei Albe pe probleme de securitate naţională, Jake Sullivan, au discutat cu omologi din Ucraina acest subiect. De asemenea, ieri, secretarul de presă al Casei Albe, Jen Psaki, a declarat că acţiunile Rusiei sunt ”profund îngrijorătoare”.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI