Un tratat important pentru Marea Neagră, pus în pericol. Care este ambiţiosul plan al lui Erdogan

Nicu Stan 05.04.2021, 10:41
Un tratat important pentru Marea Neagră, pus în pericol. Care este ambiţiosul plan al lui Erdogan

Un tratat important pentru Marea Neagră, pus în pericol. S-au făcut deja primele arestări. Care este ambiţiosul plan al lui Erdogan, dar cu care nu sunt de acord 100 de amirali turci, citiți în articolul de mai jos.

Scandal în Turcia între amirali și Erdogan. Au fost arestați deja 4 amirali după ce aceștia, alături alții 100, au semnat o scrisoare deschisă în care îl contrazic pe președinte

Un tratat important pentru Marea Neagră, pus în pericol. Mai mult de 100 de amirali turci în retragere riscă să fie pedepsiți pentru tupeul de a fi semnat o scrisoare deschisă în care avertizează că planurile președintelui Recep Tayyip Erdogan de a face la Istanbul un canal de navigație comparabil cu cel din Panama sau din Suez riscă să pericliteze Convenția de la Montreux.

Tratatul este unul internațional foarte important pentru Turcia și garantează libera trecere a vapoarelor civile prin strâmtorile Bosfor şi Dardanele atât pe timp de pace, cât şi pe timp de război.

Stramtoarea Bosfor, cea mai aglomerata din lume
Stramtoarea Bosfor, cea mai aglomerata din lume

10 amirali au fost deja reținuți

De altfel, 10 amirali care au semnat scrisoarea privind planurile lui Erdogan au fost deja reținuți. Parchetul din Ankara a anunțat că au fost emise mandate de arestare pe numele acestora, potrivit AFP.

În plus, procurorii le-au cerut altor 4 generali să se prezinte la poliție în următoarele 3 zile și s-a anunțat că aceștia nu au fost trimiși după gratii din cauza vârstei.

Canal Istanbul, planul amițios al lui Recep Tayyip Erdogan

Astfel, ”Canal Istanbul” este cel mai ambiţios plan dintre cele pe care preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan le numeşte proiectele lui ”nebuneşti”. Recep Tayyip Erdogan se află la putere de 18 ani  și lucrează la transformarea infrastructurii ţării. Acesta vrea noi aeroporturi, poduri, drumuri, dar și noi tuneluri.

În martie, Ankara a aprobat planurile pentru dezvoltarea la Istanbul a unui canal de navigaţie. Guvernul turc susţine că acest canal ar oferi Istanbulului un nou avantaj de atractivitate și ar ușura traficul pe Bosfor, una dintre cele mai aglomerate strâmtori din lume. Mai bine de 41.000 de nave au traversat Bosforul în 2018, informează autorităţile turce.

Erdogan vrea să încalce tratatul de la Montreux

Planurile lui Erdogan au deschis însă o dezbatere pe marginea Convenţiei de la Montreux. Cei care se opun proiectului soun că pe lângă impactul asupra mediului, proiectul ar putea să compromită tratatul internațional care datează din anul 1936. Tratatul garantează libera circulație prin Bosfor și este și foarte convenabil Turciei.

În scrisoarea deschisă, cei 104 amirali în retragere usțin că este ”îngrijorător” să se deschidă o dezbatere legată de Convenția de la Montreux, precizând că este un acord care ”protejează cel mai bine interesele turce”.

Recep Tayyip Erdogan amenință amiralii

”Nu numai cei care au semnat, ci şi cei care îi încurajează vor fi traşi la răspundere în faţa justiţiei”, a declarat pe Twitter Fahrettin Altun, şeful departamentului comunicare al preşedintelui Recep Tayyip Erdogan.

Urmăriți Impact.ro și pe