Avertisment pentru românii care urmăresc reducerile online. Cum pot fi păcăliți. E o nouă metodă de fraudă online

Stan Filon 07.09.2022, 17:53
Avertisment pentru românii care urmăresc reducerile online. Cum pot fi păcăliți. E o nouă metodă de fraudă online

Avertisment din partea experților în securitate cibernetică! O nouă metodă de fraudă online a început să apară în ediul online din România! Hackerii au inventat un nod mod prin care să fure banii românilor care sunt obișnuiți să facă cumpărături în mediul virtual. Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC) a transmis acum un avertisment și are legătură cu firmele de curierat rapid!

Avertisment pentru românii care urmăresc reducerile online

Așadar, hackerii nu își iau niciodată vacanță, ci își folosesc timpul pentru descoperirea a noi și noi metode prin care să se îmbogătească rapid pe spinarea internauților. Ultima găselniță descoperită de aceștia fructifică pasiunea românilor pentru lucrurile gratuite.

Mai exact, hackerii trimit mesaje sms victimelor lor prin care îi anunță că au câștigat un produs. Li se oferă un link care îi duce pe aceștia direct pe un site de phishing care arată aproximativ la fel cu cel al companiei de curierat FedEx. Pentru a primi cât mai repede „cadoul”, trebuie să oferi mai multe date personale. Astfel, internauții cad în plasa escrocilor.

Avertisment pentru romanii care urmaresc reducerile online
Avertisment pentru romanii care urmaresc reducerile online

O nouă metodă de fraudă online

„Infractori cibernetici trimit potențialelor victime un SMS în care îi anunță că au câștigat un premiu, fără să dea detalii suplimentare. Mesajul conține un link care, odată accesat (din curiozitate sau din dorința de a beneficia de un câștig rapid) redirecționează către un site de #phishing. Site-ul copiază elementele de identitate vizuală ale serviciului de curierat #FedEx, pentru a oferi utilizatorului impresia că se află pe un canal de comunicare oficial al companiei. În realitate, dacă aruncăm o privire către denumirea domeniului care găzduiește această schemă de phishing (globalpackoin[.]com) ne putem dam seama instant că NU suntem pe site-ul FedEx și că ar trebui să ne oprim înainte de a furniza date sensibile”, au precizat experții în securitate cibernetică din cadrul DNSC, într-o postare pe Facebook.

Specialiştii au transmis utilizatorilor o serie de recomandări pentru a evita noua metodă de fraudă online:

  • Fiți vigilenți și analizați cu atenție informațiile primite, înainte de a furniza date online
  • Evitați accesarea link-urilor sau atașamentelor din mesaje nesolicitate, venite din surse necunoscute
  • Evitați furnizarea la cerere de date personale, date financiare sau date de autentificare, după accesarea unor link-uri venite prin sms, e-mail sau platforme de mesagerie. Tastați numele site-ului pe care doriți să introduceți astfel de date manual în browserul de internet, pentru siguranță.
  • Analizați cu atenție corectitudinea gramaticală și de exprimare a textului în limba română.
  • Verificați existența promoțiilor și concursurilor pe canalele oficiale ale companiilor care le organizează
  • Nu uitați că NU puteți câștiga un premiu la un concurs la care nu v-ați înscris și nu ați participat
Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...