Modalitatea prin care hackerii ne controlează telefoanele. La ce trebuie să fim atenți pentru a nu cădea în capcană

Ioana Bucur 20.08.2022, 08:42
Modalitatea prin care hackerii ne controlează telefoanele. La ce trebuie să fim atenți pentru a nu cădea în capcană

Astăzi, parcă nu mai putem ieși din casă fără smartphone. Dispozitivul a ajuns să fie folosit ca metodă de plată, aparat de fotografiat sau de filmat, agendă, calendar, album foto . Funcțiile sunt numeroase, iar lista de aplicații ce ne sunt puse la dispoziție este și mai mare. Tocmai de aceea au devenit ținta hackerilor. Autoritățile au dezvăluit modalitatea prin care ne pot fi controlate telefoanele mobile.

Cum pot hackerii să ne controleze telefoanele

Un pas greșit făcut de proprietarii de telefoane mobile pot deshide larg porțile pentru hackeri, dându-le acces la mesaje, lista de contacte, parole și date bancare, informații ce le pot aduce o mică avere dacă sunt vândute pe piața neagră de pe internet.

Nu mai este folosit doar ca mijloc de comunicare, ci a devenit un element fără de care nu mai putem ieși din casă. De pe telefon, putem să facem cumpărături, să ne plătim facturile, să facem operațiuni bancare, să ascultăm muzică, seriale sau filme, să facem poze și să le edităm, să ne verificăm emailul. Îl putem folosi până și în magazin, ca metodă de plată, dacă ne stocăm în aplicația specială cardurile.

Lista utilizărilor pare infinită, la fel și cea a aplicațiilor pe care putem să le descărcăm. Mare atenție la ele. Specialiștii în securitate cibernetică au anunțat că au descoperit peste 30 de aplicații periculoase, toate disponibile pentru utilizatorii Android.

Modalitatea prin care hackerii ne controlează telefoanele. La ce trebuie să fim atenți pentru a nu cădea în capcană

„Am identificat peste 35 de aplicaţii care aveau peste două miloane de descărcări”

Cum ne atacă hackerii telefoanele prin aplicații? Ascunzându-se în spatele reclamelor afișate în ele.

„Adunat, am identificat peste 35 de aplicaţii care aveau peste două miloane de descărcări. Ele afişează reclame peste ce folosim noi, de exemplu peste Instagram, peste Facebook, peste Whatsapp, ne trezim cu o reclamă care ocupă tot ecranul şi care nu poate fi dată la o parte”, a explicat Silviu Stahie, de la Bitdefender, potrivit Observatornews.

Nici programele de editare ale fotografiilor nu sunt sigure. Poza perfectă ne poate lăsa cu informațiile din telefon și datele bancare furate.

„Aceste date sunt monetizabile foarte rapid fie sunt vândute pe darknet fie sunt vândute altor atacatori care le folosesc la rândul lor în propagarea altor atacuri, fie putem să fim şantajaţi cu acele date”, a spus Mihai Rotariu, manager de comunicare DNSC, pentru sursa citată.

Potrivit specialiștilor, atenția și precauția ne pot feri de astfel de situații nedorite. Trebuie să ne alegem cu mare grijă aplicațiile descărcate și să le folosim doar pe cele cu adevărat utile.

Nu doar telefoanele Android sunt vizate de hackeri. Recent, reprezentanții Apple au anunțat că experții lor au descoperit o vulnerabilitate a dispozitivelor care le permit atacatorilor să preia comanda aparatelor, însă nu au oferit mai multe detalii.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...