Avertisment pentru românii care aleg să plece în vacanţă în Grecia. A apărut un nou tip de tulpină

Ioana Bucur 26.04.2021, 10:21
Avertisment pentru românii care aleg să plece în vacanţă în Grecia. A apărut un nou tip de tulpină

Avertisment pentru românii care aleg să plece în vacanţă în Grecia. Planurile multora ar putea fi compromise după anunțul recent făcut de autoritățile sanitare. A fost depistat un nou tip de tulpină de coronavirus.

A apărut un nou tip de tulpină de coronavirus. Anunțul făcut de autoritățile din Grecia

Autoritățile sanitare din Grecia sunt în alertă, după descoperirea, pe teritoriul țării, a primul caz de infectare cu un nou tip de tulpină de coronavirus. Este vorba despre varianta indiană a virusului, responsabilă pentru valul uriaș de îmbolnăviri recente din țara asiatică. Anunțul a fost făcut duminică de organismul național de sănătate publică EODY care a transmis, printr-un comunicat de presă, că „un eșantion pozitiv (…) cu varianta dominantă în India” a fost depistat la „o femeie în vârstă de 33 de ani care locuiește în Atena și care a efectuat o călătorie, pe 4 aprilie, la Dubai”. 

„Este vorba despre primul caz al unei variante indiene în Grecia”, a declarat AFP o sursă de la Ministerul grec al Sănătăţii care a cerut protecţia anonimatului.

Reprezentanții EODY au precizat că, la plecarea din Dubai, pacienta a prezentat un test PCR cu rezultat negativ. Primul caz de infectare cu tulpina indiană de Covid-19 a fost descoperit în timpul testării masive efectuate de către serviciile sanitare, a indicat Eody în comunicatul citat. Femeia, în vârstă de 33 de ani, avea, la momentul diagnosticării, „simptome, însă nu a fost spitalizată”. În prezent, „simptomele au dispărut, iar perioada de carantină s-a încheiat”, se arată în acelaşi comunicat.

Un nou record mondial. Aproape 350.000 de cazuri noi de infectare cu Covid-19 au fost raportate, duminică, în India, în ultimele 24 de ore. Țara a atins și un record al deceslor, de la debutul pandemiei, 2.767 de persoane pierzându-și viața. În consecință, autoritățile au decis prelungirea carantinei în New Delhi cu încă șapte zile.

„Am decis să prelungim cu o săptămână izolarea. Ravagiile noului coronavirus continuă şi nu există răgaz”, a anunţat ministrul-şef al Delhi Arvind Kejriwal.

Avertisment pentru românii care aleg să plece în vacanţă în Grecia. A apărut un nou tip de tulpină
Primul caz de infectare cu noua tulpină indiană, descoperit în Grecia

Grecia, pe lista galbenă

Grecia a intrat pe lista galbenă a țărilor cu risc epidemiologic ridicat și pentru care se instituie carantina, la intrarea în România. Din pricina numărului mare de infectări, Grecia și Statele Unite ale Americii au fost incluse în lista galbenă ce cuprinde următoarele state și regiuni: Uruguay, Bermuda, Curaçao, Cipru, Turcia, Bahrain, Suedia, Puerto Rico, Andorra, San Marino, Franţa, Croatia, Argentina, Polonia, Ungaria, Serbia, Macedonia de Nord, Aruba, Estonia, Olanda, Slovenia, Seychelles, Bosnia si Herţegovina, Chile, Lituania, Iordania, Muntenegru, Bulgaria, Capul Verde, Kuweit, Cehia, Qatar, Liban, Brazilia, Ucraina, Kosovo, Belgia, Paraguay, Luxemburg, Columbia, Armenia, Austria, Letonia, Grecia, Mongolia, Iran, Liechtenstein, Peru, Italia, Oman, Maldive, Germania, Canada, Elveţia, Insulele, Bonaire, Saint Eustatius si Saba, Georgia, Azerbaidjan, Statele Unite ale Americii, Costa Rica şi Africa de Sud.

Potrivit anunțului făcut joi, 22 aprilie, de Comitetul Național pentru Situații de Urgență, nu va fi instituită carantina pentru persoanele care sosesc în România din aceste zone dacă:

  • au efectuat vaccinul împotriva virusului SARS-CoV-2, inclusiv cea de a 2-a doze și au trecut cel puțin 10 zile de la data acesteia până la data intrării în România;
  • au fost confirmate pozitiv pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 în ultimele 90 de zile anterioare intrării în țară, fapt dovedit prin documente medicale (ex : test RT-PCR pozitiv la data diagnosticului, bilet de externare din spital sau test care să dovedească prezența de anticorpi de tip IgG efectuat cu maxim 14 zile anterior intrării în țară) și au trecut cel puțin 14 zile de la data confirmării până la data intrării în țară ;
  • rămân pe teritoriul național pentru o perioadă mai mică de 3 zile (72 de ore) și prezintă un test negativ pentru SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea intrării pe teritoriul național.
DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI