Avertisment dur dat de ANM. Se întorc ninsorile, fiind anunțat cod galben în 18 județe din țară

Cristian Cojocaru 02.04.2021, 16:08
Avertisment dur dat de ANM. Se întorc ninsorile, fiind anunțat cod galben în 18 județe din țară

ANM a emis un avertisment de cod galben de ninsori și viscol. În mai multe județe din țară sunt așteptate ninsori și viscol, lucru care îngrijorează românii care credeau că primăvara și-a intrat în drepturi deja.

Avertisment venit din partea ANM

Administrația Națională de Meteorologie a emis cod galben valabil de mâine până luni, în 18 județe din țară. Meteorologii au actualizat informarea de ploi, vânt și vreme rea care se va abate în majoritatea regiunilor din țară. Potrivit meteorologilor, în intervalul 3 aprilie, începând cu ora 18:00 și 5 aprilie, ora 10:00, urmează a intra în vigoare Codul galben de vreme rea.

Noile fenomene meteorologice sunt așteptate în zona Carpaților Meridionali și Orientali, unde la altitudini de peste 1.500 de metri, va fi întâlnită ninsoarea, iar local, cantitatea va fi moderată. Vântul va cunoaște intensificări cu rafale de peste 70-80 km/h, ninsoarea fiind viscolită, iar vizibilitatea va scădea sub 100 de metri.

Dintre județele vizate de atenționarea cu Cod galben fac parte Alba, Argeş, Bacău, Bistriţa-Năsăud, Braşov, Buzău, Covasna, Dâmboviţa, Gorj, Hunedoara, Harghita, Mureş, Neamţ, Prahova, Sibiu, Suceava, Vâlcea şi Vrancea. Instabilitatea atmosferică și intesificări ale vântului vor fi întâlnite în majoritatea regiunilor țării.

Meteorologii au emis un avertisment de cod galben de ninsori si ploi in majoritatea tarii
Meteorologii au emis un avertisment de cod galben de ninsori si ploi in majoritatea tarii

Sunt așteptate ploi și intensificări ale vântului

Anteționarea prevede că în perioada 2 aprilie începând cu ora 13:00 și 5 aprilie, ora 10:00, vor fi întâlnite ploi moderate cantitativ precum și intensificări ale vântului care vor accentua senzația de frig, în mare parte a țării. În intervalul menționat, aversele vor fi întâlnite în sudul și sud-estul țării în timpul după-amiezii.

În seara zilei de vineri, 2 aprilie, aversele vor fi întâlnite de descărcări electrice, iar local, va cădea grindina. Cantintățile de apă vor depăși 20-25 l/mp pe arii restrânse, cu precădere în sud, sud-est, centru dar și la munte. În zonele montane, începând cu data de 3 aprilie, vor fi întâlnite precipitații sub formă de lapoviță și ninsoare, unde un strat subțire de zăpadă se va depune.

În Maramureș și Transilvania, în noaptea de duminică spre luni, vor if semnalate temporar precipitații mixte. Vântul va cunoaște intensificări la nivel local în majoritatea regiunilor, având viteze cuprinse între 45 km/h și 55 km/h. În zonele înalte, cu precădere în Carpații Meridionali și Orientali, vântul va sufla cu 70-80 km/h care va spulbera zăpada. Meteorologii mai anunță faptul că vremea se va răci accentuat în vestul, centrul și nordul țării în noaptea zilei de 2 aprilie, ulterior, în tot restul țării, afirmă Agerpres.

Urmăriți Impact.ro și pe