Avertisment ANM. Vreme capricioasă, cu cod portocaliu de vijelii și caniculă. Ce zone vor fi afectate

Elena Avramescu 05.08.2021, 10:35
Avertisment ANM. Vreme capricioasă, cu cod portocaliu de vijelii și caniculă. Ce zone vor fi afectate

Vreme capricioasă, cu vijelii și caniculă. Meteorologii au decis să emită avertizări cu privire la schimbarea radicală vremii, astfel că, din această seară, Bucureștiul se va confrunta cu o furtună puternică, după mai multe zile de caniculă.

Vreme capricioasă, cu vijelii și caniculă

Fenomenele extreme din această vară sunt clar semnele încălzirii globale despre care se discută de atâția ani, și reprezintă un fenomen la scară mare, conform spuselor specialiștilor.

Conform climatologului Roxana Bojariu, astfel de treceri dintr-o extremă în alta pot apărea destul de des și îi sfătuiește pe oameni să urmărească toate actualizările meteorologice.

De mâine începând (joi – n.r.) – încă mai avem caniculă mâine în sudul țării și în București – dar încep și instabilitățile în toată țara, inclusiv în București, din orele serii, ne putem aștepta la vijelii. Există o informare care ne spune că până sâmbătă dimineață întraga țară va fi sub aceste instabilități și vom avea iarăși vijelii, ploi torențiale, descărcări electrice, episoade de grindină, intensificări de vânt. Așa că, dacă scăpăm în sud de caniculă, vin furtunile – în toată țara vin furtunile”, a declarat Roxana Bojariu la Digi24.

Conform acesteia, este o consecință a încălzirii globale, care induce manifestări severe unor fenomene obișnuite pentru această perioadă din an. Climatologul mai spune că luna august nu va mai avea valuri de căldură atât de puternice, însă nici nu exclude ca lucrurile să se schimbe brusc.

Vreme capricioasa, cu vijelii si canicula
Vreme capricioasa, cu vijelii si canicula

După furtuni, chiar dacă mai cresc temperaturile, așa cum arată lucrurile acum se pare că nu vom mai avea un val de căldură foarte puternic. Dar lucrurile se pot schimba foarte rapid, e bine să urmărim toate actualizările, chiar dacă, așa cum arată acum informațiile, luna august pare să fie destul de liniștită din punct de vedere al temperaturilor foarte ridicate.

Dar, încă o dată, estimările prognostice cu anticipație mai mare nu sunt tot atât de precise ca prognozele de zi cu zi. Pe de altă parte, ele indică ce se întâmplă față de o referință medie, nu pot să prognozeze fenomenele extreme, a mai arătat expertul climatolog.

Cod Portocaliu de vijelii puternice și ploi

Avertizarea este valabilă în toată țara, de astăzi de la ora 12 până mâine dimineață, unde rafalele de vânt vor atinge 80-100 km/h, iar cantitățile de apă vor atinge 30 l/mp. ANM a emis avertizarea de Cod Portocaliu de vijelii puternice, grindină de medii și mari dimensiuni și averse torențiale pentru aproape toate județele din țară, cu excepția Dobrogei, unde a fost emis un Cod Galben pentru aceleași fenomene meteorologice.

La început în Banat, Crișana, Maramureș, iar după-amiaza și noaptea mai ales în Transilvania, Oltenia, Moldova și Muntenia vor fi perioade cu vijelii puternice, cu rafale de peste 80…100 km/h, frecvente descărcări electrice, averse torențiale și grindină, îndeosebi de medii și mari dimensiuni. Cantitățile de apă vor depăși 25…30 l/mp și pe alocuri 40…60 l/mp, a precizat ANM.

În plus, în sudul și sud-estul țării este în vigoare un Cod Galben de caniculă, iar în județele Olt, Teleorman, Giurgiu și Călărași un Cod Portocaliu. Mai mult, disconfortul termic va fi ridicat și va fi caniculă, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime se vor situa între 34 și 38 de grade.

Urmăriți Impact.ro și pe