Autoritățile sunt în alertă, după ce mai mulți urși au revenit după sute de ani în cel mai neaşteptat loc din România

Elena Avramescu, Anca Lupescu 25.06.2021, 13:18
Autoritățile sunt în alertă, după ce mai mulți urși au revenit după sute de ani în cel mai neaşteptat loc din România

Urșii au revenit în cel mai neaşteptat loc din România. Veștile nu sunt tocmai bune, după ce urşii au început să se stabilească într-unul dintre cele mai neaşteptate colţuri ale României. Este vorba despre lunca Prutului, la Botoşani, unde deja au fost zăriți trei urşi, inclusiv o ursoaică cu pui. Autorităţile sunt în alertă în aceste momente.

Urșii au revenit în cel mai neaşteptat loc din România

În ultimul timp urșii au început să reapară inclusiv în zone atipice, care nu au mai avut populaţie de urs de câteva sute de ani. Însă zilele tercute, o familie de urşi a fost văzută în judeţul Botoşani, în pădurile de pe Lunca Prutului. Însă asta nu este tot. Alte două exemplare au fost fotografiate şi filmate în urmă cu trei luni în aceeaşi zonă.

Vorbim despre despre ursul brun, fiind o specie care preferă zonele montane dar care, aşa cum arată dovezile nou apărute, începe ușor-ușor să se stabilească şi în pădurile de pe malurile Prutului. La început, primii doi urşi au fost văzuţi în zona pădurilor dese de la Hudeşti şi Havârna, în nordul extrem al judeţului Botoşani, fiind vorba despre doi masculi tineri.

Ursii au revenit in cel mai neasteptat loc din Romania
Urs

Însă ultima apariţie a fost înregistrată în pădurile de la Conceşti, aproape Hudeşti şi Havârna, fix în acelaşi areal. De această dată era vorba despre o ursoaică cu pui. Se pare că în codrii din nordul judeţului s-au stabilit urşi, după cum au spus autorităţile venite din Ucraina. Astfel că prezenţa ursoaicei cu pui, mai ales, a tras un mare semnal de alarmă.

Prefectul a convocat o şedinţă de urgenţă cu DSVSA, Garda de Mediu, Direcţia Silvică şi Asociaţia Vânătorilor, și s-a stabilit că va începe curând o monitorizare atentă pentru a fi evitate incidentele nefericite. Pericolul îl reprezintă păşunile de la marginea pădurii unde localnicii îşi lasă animalele pe timpul zilei. Se pare că orașul Botoşani nu a mai avut populaţie de urs, cel mai probabil, din Evul Mediu.

Urmăriți Impact.ro și pe
Tags:
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...