Jandarmii din Harghita nu mai fac față apelurilor pentru alungarea urșilor. Câte au fost înregistrate în minivacanţa de Rusalii

Elena Avramescu, Alexandrina Toader 22.06.2021, 12:17
Jandarmii din Harghita nu mai fac față apelurilor pentru alungarea urșilor. Câte au fost înregistrate în minivacanţa de Rusalii

Jandarmii din Harghita nu mai fac față apelurilor pentru alungarea urșilor. Jandarmii şi poliţiştii harghiteni au avut de furcă în minivacanţa de Rusalii, deoarece au solicitați de nu mai puțin de 18 ori pentru alungarea urşilor. Prezenţa acestora a fost semnalată în Băile Tuşnad, Miercurea Ciuc, Voşlăbeni, Sicasău şi Izvoru Mureşului. În plus, o ursoaică cu trei pui a intrat chiar în garajul primarului din Băile Tuşnad, unde a produs câteva stricăciuni.

Jandarmii din Harghita nu mai fac față apelurilor pentru alungarea urșilor

Conform Biroului de Presă al Inspectoratului Judeţean de Jandarmi (IJJ) Harghita, toate cele 18 apeluri la numărul de urgenţă 112 au fost înregistrate de sâmbătă până marţi, iar cele mai multe au semnalat  prezenţa urşilor în Băile Tuşnad.

Mai mult, în ziua de sâmbătă au fost înregistrate opt apeluri pentru îndepărtarea urşilor din apropierea zonelor locuite, cinci dintre acestea fiind din Băile Tuşnad, iar celelalte trei din Voşlăbeni, Şicasău, și Miercurea Ciuc. La Voşlăbeni ursul nu a putut să fie găsit de poliţiştii sosiţi la faţa locului. Cu toate acestea, la Şicasău situația a fost cu totul alta, când o echipă mixtă formată din jandarm şi poliţist a reușit să alunge un urs din apropierea unei case. Situație similară și la Miercurea Ciuc, unde ursul ajuns în zona cartierului Şumuleu a fost îndepărtat su succes înspre pădure.

După aceea au fost înregistrate alte cinci apeluri făcute din Băile Tuşnad, în toate cazurile fiind semnalată prezenţa unor urşi pe mai multe străzi din localitate. Echipajele de jandarmerie care au ajuns la scurt timp la faţa locului au reușit să îndepărteze rapid urşii din proximitatea zonelor locuite.

Jandarmii din Harghita nu mai fac fata apelurilor pentru alungarea ursilor
Urși Harghita

Panică mare în noaptea de sâmbătă spre duminică, după miezul nopţii, când o femeie din Băile Tuşnad a sunat la 112, anunțând că o ursoaică cu pui se află în bucătăria unei pensiuni din staţiune. Imediat după, un echipaj de jandarmerie a ajuns la fața locului şi a îndepărtat ursoaica şi puii acesteia în pădure. Însă lucrurile nu s-au oprit aici, fiindcă în jurul orei 4,00 a fost primit un nou apel, care semnala prezenţa ursoiacei în aceeaşi incintă, însă de data aceasta a fost scoasă în afară clădirii şi alungată. Se pare că al doilea apel a fost făcut de un bărbat, când urşii se aflau în căutare de hrană, provocând pagube materiale.

Ultimul apel de duminică a semnalat animalul sălbatic tot în Băile Tușnad, însă nu a mai fost găsit acolo de către echipajul de jandarmi.

Luni s-au înregistrat şase apeluri, cinci din Băile Tuşnad iar unul din Izvorul Mureşului. Se pare că primele cinci apeluri au fost făcute din diferite zone ale staţiunii Băile Tuşnad, unde a fost necesară intervenţia echipajelor de jandarmerie în trei cazuri, iar într-un singur caz un urs a încercat să intre într-un local din staţiune. În toate celelalte situaţii urşii se aflau pe străzi în căutare de hrană.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...