Aderarea României la Schengen, dezbătută la Viena. Liderul PPE, în discuție alături de cancelarul Austriei înainte de JAI. „Este o problemă de securitate”

Anca Manolica, Ana Anitoiu 07.12.2022, 19:27
Aderarea României la Schengen, dezbătută la Viena. Liderul PPE, în discuție alături de cancelarul Austriei înainte de JAI. „Este o problemă de securitate”

Austria spune oficial NU aderării României și Bulgariei la Spațiul Schengen. Cancelarul austriac Karl Nehammer susține că nu există o aprobare din partea țării sale pentru extinderea Schengen, fiind nevoie „de mai mult timp”. Prin urmare, aderarea României se va afla joi, 8 decembrie, pe masa Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne, care va lua în discuție această decizie.

Cancelarul Austriei și liderul PPE, declarații despre aderarea României la Schengen

Update miercuri, 7 decembrie, ora 19:27. Aderarea României la spațiul Schengen a fost dezbătută la Viena. Liderul PPE, Manfred Weber, și cancelarul Austriei, Karl Nehammer, au făcut declarații înainte de JAI.

„Nu putem face aceleași greșeli pe care le-am făcut în 2015. Atunci când vorbim despre creșterea spațiului Schengen. Știu că România, Croația și Bulgaria și-au făcut temele împreună cu experții. Consider că trebuie să vorbim despre creșterea Schengen.

Sunt multe probleme politice pe care trebuie să le discutăm, printre care și migrația. Nu cred că am fost auziți la Bruxelles, iar Austria a trebuit să facă față la 100.000 de migranți, dintre care 75.000 care nu au fost înregistrați niciodată. Este o problemă de securitate, este motivul pentru care Austria are această viziune asupra spațiului Schengen.

Nu e o discuție politică. Miza este securitatea cetățenilor noștri. Trebuie să vorbim despre asta. Din 2015 am avut această problemă. Acum am observat că autoritățile germane nu mai verifică granițele, iar noi trebuie să le verificăm. Acestea sunt probleme mari și mă bucur că există PPE pentru că singurul mod în care le putem rezolva este împreună.

Încă avem peste 75.000 de migranți care nu au fost înregistrați. România și Bulgaria au nevoie de susținerea noastră în lupta împotriva migrației ilegale. Ar trebui să avem un control al granițelor eficient”, a spus cancelarul austriac, Karl Nehammer.

La rândul lui, liderul PPE, Manfred Weber, a declarat că țările care fac parte din spațiul Schengen ar trebui să se întrebe dacă sunt respectate standardele. Oficialul a menționat că încă mai sunt unele lucruri ce trebuie să fie făcute.

„Țările existente ar trebui să se întrebe dacă se respectă standardele. Sper că nu vom vorbi despre a bloca România sau Bulgaria, ci despre cum vom putea lucra împreună. Încă sunt lucruri care trebuie făcute și vrem să ne asigurăm că acele standarde sunt îndeplinite.

Comisia Europeană nu a reușit să ajungă la o înțelegere cu țările africane și deci nu putem deporta cetățenii pentru că nu avem cadrul legal. Dacă nu ne rămâne altă variantă, nu putem critica țările care își ridică garduri și le patrulează. Putem să ajutăm Ucraina la reconstrucția ei doar dacă ne asigurăm că nu avem probleme cu migranții”, a spus liderul PPE.

Austria, o piatră tare în procesul aderării României la Schengen

Ministrul de interne al Austriei, Gerhard Karner, a transmis în cursul dimineții de marți 6, decembrie, într-o emisiune la postul public de televiziune, că Viena îşi menţine dreptul de veto în ceea ce privește aderarea României şi Bulgariei la Spațiul Schengen. Oficialul a adăugat că nu are de gând să îşi schimbe opinia la Consiliul JAI din 8-9 decembrie.

Asta după ce, cu o zi înainte, Comisia Europeană a subliniat că Bulgaria, România şi Croaţia îndeplinesc „în totalitate toate cerinţele” pentru a fi membre Spațiului cu drepturi depline şi a transmis că se aşteaptă ca toate țările membre să dea undă verde primirii acestora, joi, în cadrul reuniunii Consiliului de Justiție și Afaceri Interne (JAI) din statele UE.

Marți, 6 decembrie, la Tirana, în capitala Albaniei, are loc summitul UE-Balcanii de Vest. Sosit la locul în care se desfășoară evenimentul, Klaus Iohannis a transmis că „încă se discută” și „se negociază”, iar acest lucru se va face până în ultimul moment.

„Încă se discută, se negociază. Joi, această chestiune se va afla pe masa Consiliului – în format JAI – de miniştri de interne şi de justiţie, acolo sigur că se va discuta in extenso această chestiune.

Până atunci este nevoie de negocieri, încă se discută pe textul acelei decizii şi noi suntem angajaţi să stăm hotărâţi până în ultimul moment şi să ducem decizia acolo unde o dorim noi”, a declarat Klaus Iohannis, înainte de a lua parte la Summitul de la Tirana.

Austria se opune intrării României în Schengen
Austria se opune intrării României în Schengen

Cancelarul austriac a confirmat această poziţie

Aflat și el la Tirana, Karl Nehammer a confirmat, ulterior, poziția Austriei. Se întâmpla cu numai 10 minute înainte de declarația președintelui României. Șeful guvernului de la Viena a transmis că „mai e nevoie de timp” pentru a oferi un vot pozitiv aderării celor două state la Spațiul Schengen.

„Ministrul de Interne a precizat clar. Nu există o aprobare din partea Austriei pentru extinderea cu Bulgaria și România. Este nevoie de mai mult timp.

Avem 75.000 de imigranți ilegali neînregistrați în Austria. Asta înseamnă că au sărit granița externă a Uniunii Europene și au ajuns într-o țară internă, așa cum e Austria. Trebuie întâi să răspundem la aceste întrebări de securitate”, a spus cancelarul Nehammer.

Urmăriți Impact.ro și pe
Anca Manolica
Nume: Anca MANOLICĂ Studii: Marketing și Comunicare în Afaceri, ASE București Experiență profesională: Mi-am început activitatea profesională în marketing și comunicare în sport...