O nouă piedică pentru aderarea la spațiul Schengen. Austria se opune intrării României și Bulgariei

Elena Avramescu 02.12.2022, 08:55
O nouă piedică pentru aderarea la spațiul Schengen. Austria se opune intrării României și Bulgariei

Aderarea la spațiul Schengen pare mai dificilă ca niciodată, iar veștile sunt contradictorii de la o săptămână la alta. Când se credea că lucrurile au luat-o pe un făgaș normal și aderarea este aproape de a se finaliza, iată că noi informații vin să zdruncine visul european. Se întâmplă după ce ambasadorii statelor membre UE au discutat joi despre extinderea spațiului Schengen și propunerea de intrare a Croației, României și Bulgariei în Schengen.

Aderarea la spațiul Schengen pare să se îndepărteze

Mai multe surse diplomatice susțin că nici un stat nu s-a opus propunerii de admitere a Croației în zona fără controale la frontierele interne, însă nu același lucru s-a întâmplat când a venit rândul României și Bulgariei.

În acest sens, Comitetul Reprezentanților Permanenți, ce este format exclusiv din ambasadori ai statelor membre, a vorbit pe larg despre extinderea spațiului Schengen în Croația, Bulgaria și România, ca parte a pregătirilor pentru reuniunea Consiliului pentru Justiție și Afaceri interne, de săptămâna viitoare.

Astfel că niciun stat membru nu a emis nicio obiecție la propunerea de admitere a Croației în Schengen. În plus, unele state membre au obligația de a obține aprobarea comisiilor competente din parlamentele lor naționale pentru pozițiile lor în Consiliul UE.

Așadar, guvernele Suediei, Danemarcei, Sloveniei și Țărilor de Jos au demarat propuneri pentru a sprijini intrarea Croației iar acum nu mai rămâne decât să se aștepte aprobarea finală. Ceilalți membri ai spațiului Schengen au confirmat sprijinul pentru Croația, iar la data de 7 decembrie, cu o zi înainte de întâlnirea miniștrilor de interne, se va lua o decizie finală în acest sens.

spatiul schengen
Spatiul schengen

Însă veștile bune se termină aici, deoarece mai multe surse diplomatice susțin că ambasadorul olandez s-a declarat împotriva acceptării Bulgariei, iar Austria a fost împotriva Bulgariei și a României. Cu toate acestea, Germania a sprijinit toate cele trei țări, iar Franța a reiterat sprijinul pentru România.

O mare piedică o reprezintă faptul că Bulgaria și România nu pot fi separate, iar asta deoarece granița dintre aceste țări nu a fost concepută pentru a fi frontiera externă a spațiului Schengen. Astfel că pentru a putea separa cele două țări, ar fi necesară pregătirea protecției frontierei, dar  și organizarea trecerilor de frontieră în conformitate cu regulile Schengen, iar acest lucru ar putea să dureze mai mulți ani.

Cu toate acestea, se pare că există anumite presiuni făcute asupra celor care se opun intrării Bulgariei și României, pentru ca toate cele trei țări să fie primite, dar este mai probabil ca doar Croația să primească undă verde. Pe ordinea de zi sunt propuneri pentru două decizii, una pentru Croația, iar una pentru Bulgaria și România, iar decizia necesită acordul statelor membre ale spațiului Schengen.

Gabriela Cristea se poate considera o norocoasă
Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...