România luptă pentru a intra în Spațiul Schengen la 11 ani de la prima încercare și așteaptă votul decisiv, însă Austria este singura țară care nu susține integrarea țării noastre în spațiul de liberă circulație. În acest moment, se pare că există o singură soluție pentru ca România să atingă acest obiectiv.
Intrarea în Spațiul Schengen este unul dintre cele mai importante obiective politice ale României din ultimii 30 de ani, după ce a aderat prima data acum 11 ani, fiind refuzată după ce Suedia si Olanda au invocat probleme cu coruptia și crima organizată. Acum, Austria este singura țară care se opune extinderii spațiului european de liberă circulație.
Negocierile pentru înlăturarea opoziției Austriei s-au purtat și după începerea lucrărilor Consiliului pentru Justiție și Afaceri Interne (JAI), joi dimineața, iar europarlamentarul Victor Negrescu a spus că Viena ar fi deschis „ușa negocierilor”, dar există o singură variantă pentru ca România să primească votul pentru intrarea în Spațiul Schengen. Mai ales că Austria a pus anumite condiții.
„Au vorbit despre nevoia de a accentua cooperarea pe zona de protecție a frontierei, au cerut sprijin financiar pentru statele europene care se confruntă cu migranți care nu au fost înregistrați. Au cerut, de asemenea, condiții mai ușoare pentru returnarea migranților. Practic, au pus o serie de condiții la care Comisia Europeană urmează să ofere răspunsuri în cadrul discuțiilor informale care au loc în prezent (…)
Există o singură variantă pentru a avea acest vot astăzi: să schimbăm data aderării, să ne asumăm angajamente suplimentare și poate, in extremis, să acceptăm decuplarea de Bulgaria, astfel încât Croația și țara noastră să fie primite în Schengen„, a spus Victor Negrescu la Antena 3 CNN.
Europarlamentarul a mai precizat că există posibilitatea schimbării proiectului de rezoluție care prevede o decizie „la pachet” în privința României și Bulgariei și este de părere că cel mai probabil scenariu este ca țara noastră să adere la Spațiul Schengen în a doua parte a anului viitor.
„Varianta pozitivă ar fi să plecăm de la Bruxelles cu o dată certă. Chiar dacă nu va fi la începutul anului, ci în toamna anului viitor, ar fi bine să fie o dată certă. Varianta minimală ar fi scenariul propus de Austria: să existe o nouă discuție în Consiliul JAI undeva în decursul anului viitor. Ei au propus în martie. Însă este complicat. Urmează președinția Suediei la UE, iar Suedia are altă agendă”, a adăugat europarlamentarul.
Ministrul austriac de Interne Gerhard Karner a declarat, la Bruxelles, înainte de consiliul JAI, că va vota împotriva aderării României și Bulgariei la Schengen, motivând că în Austria sunt peste 100.000 de treceri ilegale de frontieră în acest an, dintre care 75.000 nu sunt înregistrate.