BREAKING

România ratează intrarea în Schengen. Primele reacții ale președintelui Iohannis și premierului Ciucă după ce Olanda și Austria au votat împotrivă

Elena Avramescu, Anca Manolica 08.12.2022, 18:08
România ratează intrarea în Schengen. Primele reacții ale președintelui Iohannis și premierului Ciucă după ce Olanda și Austria au votat împotrivă

Mai sunt doar câteva ore până când România află dacă a fost acceptată în spațiul Schengen, iar emoțiile sunt mari, mai ales după declarațiile de acum câteva zile ale Austriei, care se opune vehement acestui lucru. Acest vor mult așteptat ar putea include România în zona liberă de circulație și care ar elimina orele de așteptare de la frontiere.

România află astăzi dacă este acceptată în Schengen

UPDATE 18:05. După ce mai mulți oficiali români au avut reacții la cald cu privire la respingerea aderării țării noastre la spațiul economic european, iată că a venit și declarația oficială a șefului statului. Klaus Iohannis a criticat Austria după votul de la Consiliul JAI și a calificat poziția drept „inexplicabilă și dificil de înțeles pentru întreaga Uniune Europeană”.

Acesta a continuat și a spus că „atitudinea regretabilă și nejustificată a Austriei” poate afecta unitatea și coeziunea europeană, de care este nevoie, mai ales în contextul geopolitic actual. Iată întreaga declarație a lui Iohannis, după ce Austria a blocat aderarea României la Schengen:

„Lipsa consensului de astăzi în ceea ce privește aderarea României la Schengen, pe fondul opoziției Austriei, este profund nedreaptă pentru țara noastră și cetățenii români.

România merita să primească un vot favorabil. O confirmă datele solide, rezultatele misiunilor recente de evaluare ale statelor membre și instituțiilor europene.

Un singur stat membru a ales să ignore aceste realități și să blocheze unanimitatea europeană, în mod inexplicabil și dificil de înțeles pentru întreaga Uniune Europeană. Atitudinea regretabilă și nejustificată a Austriei din cadrul reuniunii de astăzi riscă să afecteze unitatea și coeziunea europene, de care avem atât de multă nevoie mai ales în actualul context geopolitic.

România va continua să acționeze cu responsabilitate, hotărâre și bună credință în direcția consolidării securității interne a Uniunii Europene, așa cum a făcut-o și până acum.

Mulțumesc tuturor statelor membre și Comisiei Europene care, recunoscând meritele României în securizarea frontierei externe a UE și în consolidarea proiectului european, au susținut aderarea țării noastre. Sprijinul și solidaritatea exprimate azi au fost impresionante, reconfirmând aprecierea de care se bucură România în plan european.

Dragi români, România nu se oprește aici!

Aderarea la Schengen este obiectivul nostru strategic și nu ne vom opri până nu îl vom atinge.” se arată în declarația de presă a președintelui României.

UPDATE 17:15. Premierul Nicolae Ciucă a reacționat la scurt timp de la decizia Austriei de a vota împotriva aderării României la Spațiul Schengen. În cadrul unei declarații de presă susținută la Palatul Victoria, acesta a spus că este dezamăgit de decizia austriecilor, una „nejustificată”, și că cifrele înaintate în privința migrației, „România le-a probat clar ca fiind incorecte”.

„În calitate de prim-ministru și cetățean român doresc să îmi exprim profunda dezamăgire pentru lipsa consensului din cadrul Consiliului JAI (…) Toate statele europene au fost de acord să deschidă românilor porțile spațiului Schengen, cu o singură și nejustificată excepție: Austria, care a refuzat aderarea României.

Am acționat întotdeauna solidar și activ în a găsi soluții în plan european. Numai împreună putem găsi soluții. Regretăm și sincer, nu înțelegem poziția inflexibilă arătată de Austria. Cetățenii români și europeni pot să aibă încredere în modul în care România protejează frontierele Uniunii.

Vom continua să protejăm frontierele noastre externe și a Uniunii pentru că este vorba despre securitatea României și a românilor, dar și a cetățenilor europeni. România va continua să fie constructivă și să lucreze pentru o veritabilă construcție europeană. Vom relua procesul pentru aderarea la spațiul Schengen.

Vreau să mulțumesc tuturor celor implicați în acest proces. Decizia de astăzi, chiar dacă nu o merităm și o regretăm, vă asigur că ne motivează să continuăm”, a spus prim-ministrul României.

UPDATE 16:03. Este oficial! România nu va intra în acest an în Spațiul Schengen. Austria îi dă țării noastre întâlnire din a doua jumătate a anului viitor.

„Vreau să le spun tuturor cetățenilor din Croația, dar, de asemenea, mă îndrept către cetățenii din România și Bulgaria. Voi meritați să fiți în Schengen, aveți susținerea puternică a Comisiei și a majorității statelor membre.

Vom continua să fim optimiști, sunt convinsă că vom ajunge la aderarea României și Bulgariei în acest mandat și va fi prioritatea mea. E foarte clar că atunci când suntem uniți suntem foarte puternici. Desigur, în acest moment, nu suntem uniți și acest lucru ne face slabi.

Va fi o prioritate pentru mine ca și comisar să mă asigur că vor adera la Schengen. Astăzi am trăit o mare dezamăgire, dar vom face noi pași în continuare.

În ce privește Bulgaria, am încheiat MCV-ul acum doi ani. Nu mai există acest mecanism, a fost finalizat. Voi fi în dialog cu toate statele membre care sprijină Bulgaria și România.”, a explicat comisarul UE, Ylva Johansson.

UPDATE: 15:42. Votul de astăzi a fost 24 vs 2 (Olanda și Austria), cu mențiunea că Olanda susține România, dar țara noastră a fost luată la pachet împreună cu Bulgaria. Săptămâna viitoare, șefii de stat și de guvern se vor reuni la Bruxelles, în cadrul Consiliul European. Ar putea să fie luată o decizie politică, cu date și condiții clare pentru aderarea la Schengen.

Pe de altă parte, Croația a primit vot unanim și va intra în Schengen de la 1 ianuarie 2023, potrivit unui anunț al președintelui țării.

UPDATE 15:27. Olanda susține România, dar pentru că s-a votat la pachet cu Bulgaria, țara noastră pierde un vot. În plus, Austria refuză să ofere votul României. 24 la 2 este rezultatul, pe surse, de la Consiliul JAI, potrivit Digi 24. Totodată, aceleași surse susțin reușita Croației, care ar fi primit deja acordul pentru aderarea la Schengen, în timp ce România și Bulgaria nu.

UPDATE 14:25. Miniștrii Afacerilor Interne nu reușesc să găsească unanimitatea pentru a conveni asupra accesului pentru România, Bulgaria și Croația, susține un jurnalist acreditat la Bruxelles, într-o postare pe Twitter.

În acest sens, Germania amenință că se va bloca accesul Croației, dacă dreptul de veto nu se ridică asupra Bulgariei și României, potrivit informațiilor Digi 24.

UPDATE 13:40. Și Slovacia este de acord cu extinderea spaţiului Schengen prin includerea Croaţiei, Bulgariei şi României, fiind de părere că în această perioadă de creştere a migraţiei către Uniunea Europeană trebuie identificată originea acestei probleme, a declarat joi premierul slovac Eduard Heger.

„Astfel, Slovacia susţine includerea celor trei ţări menţionate mai sus în spaţiul Schengen, întrucât în acest caz graniţele lor externe ar putea fi consolidate de către unităţi străine pentru paza frontierelor”, a declarat şeful executivului de la Bratislava.

UPDATE 13:15. Franţa este complet de acord cu integrarea României, Bulgariei şi Croaţiei în spaţiul Schengen, adoptând poziţia după ce a reflectat suficient de mult timp, fiind convinsă că cele trei ţări pot gestiona frontierele externe.

„Franţa va vota, la cererea preşedintelui Republicii, pentru aderarea României, Bulgariei şi Croaţiei la spaţiul Schengen. Sunt ţări prietene, surori, care au făcut eforturi enorme pentru a putea controla frontierele europene.

Trebuie să încurajăm aceste eforturi şi spunem că, dacă vrem să limităm ruta balcanică de migraţie, trebuie să putem deschide spaţiul Schengen şi să gestionăm bine frontierele exterioare, aşa cum o fac românii, bulgarii şi croaţii”, a declarat ministrul francez de interne, Gerald Darmanin, la sosirea la reuniunea Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne (JAI), de la Bruxelles.

UPDATE 12:50. Spania rămâne un sprijin real pentru România, Bulgaira și Croația în contextul aderării la spațiul Schengen.

„Aşteptăm încorporarea Croaţiei, României şi Bulgariei în spaţiul Schengen care, aşa cum ştiţi, este un pilon fundamental al Uniunii Europene şi este vorba despre trei ţări care au demonstrat în mod evident că îndeplinesc toate cerinţele pentru a fi membre cu drepturi depline”, a declarat Fernando Grande-Marlaska, la sosirea la Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne (JAI).

UPDATE 12:30. Vicepreşedintele Comisiei Europene pentru promovarea modului de viaţă european, Margaritis Schinas, a ținut să afirme că îndoielile rămâse în privinţa intrării României şi Bulgariei în zona Schengen, din partea Austriei şi Regatului Ţărilor de Jos, sunt strict de ordin politic.

„Puţinele îndoieli care rămân sunt de ordin politic şi ele subminează două fapte foarte simple: suntem mai puternici, nu mai slabi, prin extinderea Schengen. Şi, în al doilea rând, extinderea Schengen înseamnă controale mai multe şi mai bune, nu mai puţine. Aşa că sper ca bunul simţ şi o minte deschisă să prevaleze şi să putem lua decizia, dacă nu astăzi, în următoarele câteva zile”, a declarat Schinas, la sosirea la reuniunea miniştrilor de interne ai UE care se desfăşoară joi la Bruxelles.

Recent, și Regatul Ţărilor de Jos şi-a exprimat refuzul de a primi Bulgaria în spaţiul Schengen.

„Aş transmite nu doar Austriei, ci întregii lumi, că cele trei ţări candidate au făcut tot ceea ce trebuiau să facă şi sunt dispuse să garanteze că frontiera noastră externă este protejată. Sunt pregătite cu tot ceea ce este nevoie pentru a lupta împotriva contrabandiştilor şi a evita traversările ilegale de migranţi către Uniunea Europeană. Este nedrept să nu le dăm şansa pe care au câştigat-o şi pe care o merită”, a mai spus Schinas.

UPDATE 11:25. În urmă cu câteva minute, ministrul austriac de interne Gerhard Karner a anunțat joi că va vota împotriva extinderii spațiului Schengen pentru a include România și Bulgaria, iar acest lucru s-a întâmplat în cadrul unei întâlniri cu omologii săi de la Bruxelles, transmite agenția AFP.

În următoarele ore, miniștrii UE urmează să voteze în unanimitate asupra aderării Croației, care nu are niico emoție, deoarece se așteaptă să fie aprobată, în cazul în care nu apar surprize de ultim moment.

Știre inițială

Temerile sunt mari deoarece Austria nu vrea să-și schimbe părerea și spune că România nu trebuie să intre în Schengen momentan. În acest sens, Karl Nehammer, cancelarul austriac, și-a menținut poziția pe tema aderării României la Spațiul Schengen, în cadrul unei conferințe susținute miercuri alături de președintele PPE, Manfred Weber, de la Viena.

Cancelarul austriac a ținut să precizeze că există mai multe probleme care trebuie discutate, însă principala temere este legată de migrație. Tocmai de aceea se lucrează intens pentru protejarea de graniţele externe, a notat cancelarul austriac.

După aceste declarații, oficialii români au făcut tot ce este posibil pentru a schimba decizia Austriei, însă cancelarul austriac este convins de faptul că mulți migranți care ajung în Austria au trecut ilegal granița prin România.

Karl Nehammer a mai precizat că, în prezent, mai mult de 75.000 de migranți neînregistraţi ajung din România și Bulgaria, iar ministrul de interne al ţării sale are în vedere un nou calendar pentru primăvara următoare cu privire la aderarea României şi Bulgariei la Schengen.

„Miniștrii de interne au pe masă ca primăvara viitoare să luam o decizie pentru România și Bulgaria, să ne uităm cum putem modifica legislația, ca să asigurăm securitatea. Nu putem asigura securitatea la graniţă făcând garduri”, a declarat Nehammer.

România se luptă cu toate armele pentru aderarea la Schengen, în ciuda opoziției oficialilor de la Viena. „Motivele invocate de Austria nu sunt reale”
România se luptă pentru aderarea la Schengen

Atunci când a fost întrebat dacă Austria va vota împotriva primirii României și Bulgariei în Schengen, Nehammer nu a vrut să dea un răspund direct şi a vorbit despre problema migraţiei.

„România şi Bulgaria au nevoie de sprijinul nostru. Nu este o discuţie politică, ci una de securitate, nu putem să o ascundem sub preş. Bulgaria și România vor avea votul împreună, e o procedură care trebuie continuată”, a mai spus acesta.

Ministrul Turismului, Daniel Cadariu, a intervenit cu o declarație acidă al adresa Austriei, spunând că unica țintă a turiștilor români în Austria sunt pârtiile de schi, dar nu numai în Austria sunt condiții ideale pentru schiat. În plus, nu este clară atitudinea guvernului austriac care se opune aderării României la Schengen.

„Nu sunt nici argumente tehnice, nici o explicație din punct de vedere a unor interese economice. Capitalul austriac e prezent pregnant în multe domenii în România, bancar, petrolier, exploatări forestiere. E datoria noastră să insistăm până în ultimul moment ca mâine să primim acel vot unanim care ar permite intrarea în Spațiul Schengen”, a spus ministul Cadariu.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...